Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Restaurant Sture rankas som bäst i Malmö

Daniel Berlin Krog på Österlen och Restaurant Sture är två av Sveriges tio bästa restauranger. Restaurant Sture har även landets bästa sommelier. Allt enligt vinmagasinet Livets Goda som på fredagen presenterade sin årliga restaurangrankning som i år hade en Växjörestaurang allra högst upp i toppen.

Sture.Bild: Peter Frennesson
För femte året i rad presenterade vinmagasinet Livets Goda idag sin årliga rankning över Sveriges bästa restauranger. Den skiljer sig lite från vad White Guide och Michelinguiden anser. Exempelvis är Vollmers inte ens en av Malmös två bästa restauranger. På listan över Sveriges 40 bästa restauranger så placerar sig Vollmers på en 35:e plats. Tareq Taylors Kockeriet landar på en 32:e plats. Daniel Müllerns Villa Strandvägen i Ystad på en 29:e plats.
Malmös främsta restaurang är istället Restaurant Sture på Adelgatan. Det ansåg Livets Goda även förra året. I år landade Sture på en 10:e plats. Och precis som förra året är Daniel Berlin Krog högst rankade restaurangen i Skåne med en 5:e plats.
Den stora överraskningen sker i toppen. För Sveriges första trestjärniga restaurang, Frantzén i Stockholm, toppar inte listan. Utan det gör istället PM & Vänner i Växjö. Förra årets etta Fäviken är nedpetade till en fjärdeplats.
Men Sveriges bästa sommelier finns i Malmö och på Restaurant Sture. Frida Sjögren på Sture vann priset Årets Livets Goda sommelier med motiveringen ”Med stor ambition och precision visar Frida Sjögren hur man med en mindre vinkällare kan kombinera dryck till mat på ett fantastiskt och intelligent vis. Frida har under de senaste åren utvecklats stort på samtliga nivåer på restauranggolvet och hon ser alltid till gästens favör med trygg och säker hand. Årets Livets Goda Sommelier 2018 visar inte bara kunskap i vin- och mat i kombination utan även att hårt arbete, lojalitet och yrkespassion är en minst lika viktig kombination vi ödmjukast respekterar och beundrar i Restaurangsverige."
Daniel Berlin och Restaurant Stures krögare Karim Khouani var även nominerad till priset Årets krögare, men det priset gick till Filip Fastén på Agrikultur i Stockholm.

Livets Godas topp 10-lista:

1. PM & Vänner, Växjö
2. Frantzén, Stockholm
3. Operakällaren, Stockholm
4. Fäviken, Järpen
5. Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
6. Oaxen, Stockholm
7. Aloe, Stockholm
8. Upper House Dining, Göteborg
9. Gastrologik, Stockholm
10. Sture, Malmö
Håll koll på Skånes krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen