Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Kryddan knäcker koden till krysset

Fråga: underhållare med sting i (sju bokstäver)?
Rätt svar: Kryddan.
Nu smälter korsord och Kryddan Peterson verkligen samman. Från och med denna lördag bidrar herr Peterson med kluriga frågor till Sydsvenskans lördagskryss.

Känd klurig Lundaunderhållare i lika känd Lundamiljö: Kryddan Peterson vid Mårtenstorget.Bild: Ingemar D Kristiansen
Vilket är ditt förhållande till korsord?
– Jag är en medellösare av korsord och uppskattar sedan tidigare Sydsvenskans lördagskryss. Jag är van, men inte expert, och klarar inte de riktigt svåra. Fast jag blir å andra sidan irriterad om ett korsord är för lätt.
Vad ska du bidra med till Sydsvenskans lördagskorsord?
– Synonymer till frågorna, ledtrådarna. Jag får färdigkonstruerade korsord, med svaren ifyllda, men utan själva frågorna. Och så ska jag associera fritt och hitta på nya ledtrådar.
Hur hittar du rätt svårighetsgrad på frågorna?
– Jag utgår ifrån mig själv så blir det ganska lagom, kan jag tänka mig. Förhoppningsvis blir det underhållande, man ska tänka en stund och sedan komma på svaret.
– Detta ska vara mina egna påhitt, men jag kan inte garantera att allt jag kommer med är nytt. Jag kan ju ha hört eller läst uttrycket dessförinnan.
Hur ser en bra korsordsfråga ut?
– Den ska gärna vara dubbeltydig, en ledtråd som vid första påseendet leder åt fel håll. Läsaren ska tänka på rätt ord, utan att tänka på det, så att säga.
Ge mig ett exempel på dina frågor.
– Spetsteknik, på nio bokstäver. (Svaret står längst ned under denna artikel)
Jag antar att du sällan tar till en synonymordbok?
– Det är det sista jag använder! Här finns inga givna hjälpmedel, vad jag vet. Jag försöker bara associera brett och helst associera fel, det är däri det luriga ska ligga.
Är det här en tidskrävande uppgift?
– Det beror på vilket humör man är på. En dag när jag är kreativ tar det ingen tid. Men det går inte att vänta på inspiration, man måste sätta sig ned och titta på det.
Vad under din mångsidiga karriär hjälper dig här?
– När vi gjorde "Helt apropå" hade vi en piska på oss, det var nyttigt. Det handlade om att känna vilka de stora nyheterna var och vilka som skulle vara stora nästa vecka. Sedan gällde det att komma på det roliga. Man fick gå runt problemet och titta på det från olika håll.
Några av Kryddan Petersons egna favoritledtrådar gjorda av andra (svaren syns längst ned):
Välhängt nötkött, fem bokstäver.
Valsernas givna ändhållplats: tio bokstäver.
Akademiskt bukfett, åtta bokstäver.
Knäcker nöt på jobbet, sju bokstäver.
FAKTARUTA
Namn: Kryddan Peterson.
Är: konferencier, programledare, toastmaster, standupartist och "alltiallo i väldigt olika sammanhang". Ska spela komedi i Ängelholm hembygdspark i sommar.
Bor i: västra Lund.
Familj: särbo och två vuxna barn.
Husdjur: nej.
Aktuell: som ny medarbetare i Sydsvenskans lördagskorsord.
Rätt svar på frågan om spetsteknik: knyppling.
Rätt svar på Kryddans ledtrådsfavoriter, i tur och ordning: kokos, ljugarbänk, magister och matador.
Gå till toppen