Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Luftföroreningar kan göra dig dement

Dålig luft kan inte bara orsaka Alzheimers sjukdom. Den kan också få sjukdomen att debutera tidigare än normalt. Det tror forskare efter att ha granskat personer som dött i förtid i en av världens största städer: Mexico City.

Att leva hela sitt liv i en starkt förorenad storstad, som Mexico City, kan göra dig dement.Bild: Larsen, Håkon Mosvold
I ett försök att ta reda på hur stadsmiljön i så kallade megastäder påverkar hälsan har forskare knutna till University of Montana i USA analyserat resultatet av 203 obduktioner av personer i åldrarna elva månader till 40 år, som alla hade levt i Mexico City där runt 24 miljoner människor bor.
Forskarna letade bland annat efter olika proteiner som ökar risken för Alzheimers sjukdom samt i vilken utsträckning individerna hade blivit exponerade för så kallade PM2,5, det vill säga luftföroreningspartiklar som är mindre än 2,5 mikrometer i diameter och som, på grund av sin lilla storlek, kan tränga in i och påverka hjärnan.
Det visade sig att en övervägande majoritet av de undersökta hjärnorna hade mer eller mindre tydliga tecken på Alzheimers sjukdom och att det fanns en direkt korrelation mellan kumulativ exponering för PM2,5 och mängden riskhöjande proteiner, som tau och betaamyloid.
Forskarna, som redovisar sina resultat i tidskriften Environmental Research, drar slutsatsen att luftföroreningar inte bara kan orsaka Alzheimers sjukdom – utan att de också kan accelerera händelseförloppet så att sjukdomen debuterar tidigare än normalt.
"I förorenade områden börjar kännetecknen på Alzheimers sjukdom redan i barndomen och vi måste implementera effektiva skyddsåtgärder tidigt i livet. Åtgärder decennier senare är meningslösa", säger en av forskarna bakom studien, Lilian Calderón-Garcidueñas, i ett pressmeddelande.
Fakta

Alzheimers sjukdom

Ungefär 100 000 svenskar lider av alzheimer. Sjukdomen drabbar främst äldre personer; cirka 10 000 personer som har sjukdomen är under 65 år.

Över hela världen räknar man med att cirka 44 miljoner människor har alzheimer.

Sjukdomen är ett samlingsnamn på flera tillstånd som har likartade symtom och förändringar i nervsystemet, men som skiljer sig vad gäller ärftlighet och andra orsaksfaktorer.

Vid alzheimer dör hjärnans nervceller onormalt snabbt och förekomsten av så kallade senila plack är osedvanligt omfattande.

Sjukdomen är uppkallad efter den tyske patologen och psykiatern Alois Alzheimer (1864–1915). Den är den fjärde vanligaste dödsorsaken i västvärlden efter hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och slaganfall.

Källa: Nationalencyklopedin och Reuters

Gå till toppen