Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

17-åring döms för misshandel efter bråk om taskigt meddelande till flickvännen

Det var på nyårsdagen i år som de två ungdomarna stötte på varandra utanför godisbutiken i centrala Lund. Ett taskigt meddelande till den enes flickvän ska ha utlöst bråket. Nu döms en 17-åring för misshandel och olaga hot.

De två pojkarna har varit vänner. Det var därför 17-åringen kände sig ledsen över att den andre skickat taskiga meddelanden till hans flickvän. De två gick från sina sällskap till andra sidan gatan för att prata.
Att det sedan blev bråk är alla överens om, och 17-åringen erkänner två knytnävsslag och en spark. Men han menar att han bara ville försvara sig, eftersom den andra tagit upp händerna i boxningsposition.
Enligt den andre pojken rörde det sig om betydligt fler knytnävsslag och sparkar och helt utan förvarning. Han fick ont i huvudet och ryggen efter slagen och sparkarna, svårt att dricka och att sova på sidan. Ett blåmärke i ansiktet var kvar i tre veckor.
17-åringen döms för flera slag, och ska också betala skadestånd till den utsatte pojken. 10 000 kronor för kränkningen, och 2 400 kronor för sveda och värk.
Tingsrätten bedömer inte att han hade rätt att slå i nödvärn, och även om han själv upplevde det så, så var mängden våld alltför omfattande för att han ska fritas från ansvar.
17-åringen döms också för att på väg därifrån ha hotat ytterligare en ungdom. Även hon får skadestånd efter händelsen, 5 000 kronor för kränkning.
Eftersom 17-åringen är minderårig är hans vårdnadshavare medansvarig för att skadestånden betalas. Pojken döms också till 45 timmars samhällstjänst.
Gå till toppen