Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bantorget blomstrar inte i tid till majfesterna

Det blir ingen stor uteserveringspremiär under karnevalshelgen som Grand Hotel hade hoppats på. Bantorget kommer att förbli en byggarbetsplats ett tag till, men före byggsemestern i juli ska man kunna njuta av en glass på den nya sittmuren på torget.

”Det som är bra med bygget är att det successivt blir klart på olika ställen och därför mindre stökigt”, säger stadsträdgårdsmästare Karl-Oscar Seth om omgörningen av Bantorget.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Du ska kunna känna gräset om du lutar dig bak, säger stadsträdgårdsmästare Karl-Oscar Seth om den nya offentliga sittplatsen som muren ska utgöra på Bantorget.
Det är lite svårt att föreställa sig den känslan på torget just nu.
För tillfället förknippas platsen mest med blåsigt damm, grävmaskiner, det smattrande ljudet från asfaltsläggare, staketförsedda provisoriska gångvägar över torget och utspritt byggmaterial.
Det är meningen att man ska gå eller leda cykeln i den provisoriska gångbanan över Bantorget, men många cyklar ändå.Bild: Ingemar D Kristiansen
Tidsplanen för ombyggnaden är försenad med drygt två veckor på grund av vintern. Men det arbetas hårt för att komma ikapp, och snart kommer torgets nya utformning att bli tydlig.
– De arkadklippta lindarna som ska planteras utmed Klostergatan står och väntar på en plantskola i Ängelholm. De måste vara i absolut toppklass, och är de det kan de planteras före studentbalerna. De kommer att ge ett mer stadsmässigt intryck än tidigare och de vackra husfasaderna blir en tydligare del av torget, säger Karl-Oscar Seth.
Läs också På måndag börjar Bantorget byggas om
Några förändringar av Bantorget är så gott som klara. Klostergatan har kommit upp i torghöjd och längs den breddade trottoaren står pollare beredda att skydda kommande uteserveringar, om till exempel puben John Bull och restaurangen Tatung vill breda ut sig utomhus.
Klostergatan har smalnat av utmed Bantorget och på sikt kommer bara bussar och behörig trafik få köras här. Det sker när Bangatan regleras om i samband med omgörningen av Lund C.
I sommar kommer en ny sittmur och så småningom en ny fontän att byta plats med byggmaterialet på Bantorget.Bild: Ingemar D Kristiansen
Busshållplatsen som tillfälligt flyttats upp mot Bangatan kommer snart tillbaka till sin vanliga plats.
Karl-Oscar Seth lyfter fram att Bantorget kommer att bli mer synligt från olika håll genom dess nya uttryck.
– Man ska känna att det händer något på torget även om man inte står precis där, säger han om den nya uteserveringstrottoaren.
Skiss över Bantorgets nya utformning.Bild: Lunds kommun
Även östra delen av torget ändrar karaktär. Vid mötet med Lilla Fiskaregatan kommer trottoarkanter och vägbana tas bort och torgkänslan förstärkas.
– Från Lilla Fiskaregatan kommer man att se den nya fontänen. Tidigare har gatan bara tonats ut i något mindre grandiost.
Sittmuren vid den nya fontänen väntas vara på plats innan bygget tar semesterpaus i juli. För själva fontänen är tidsplanen mer osäker.
Förra våren grävde arkeologer utanför Grand Hotel. Nu är det grävmaskiner här istället.Bild: Ingemar D Kristiansen
I maj förra året grävde arkeologer i marken precis utanför Grand Hotel när blivande studenter skulle trippa in på höga klackar och förevigas i sina balutstyrslar. Denna vår kör grävmaskiner utanför det anrika etablissemanget.
Men till vecka 19 ska vägbeläggningen med granithällar och det nya gångfartsområdet framför hotellet vara på plats inför vårens balsäsong.
– Det viktigaste för oss är att det är tillgängligt framför entrén. Men torget kommer ju inte att vara ett blomsterhav då, säger Karl-Oscar Seth.
Bantorget kommer inte vara lika grönt som vanligt under karnevalen och balsäsongen.Bild: Ingemar D Kristiansen
När Grand Hotels vd Maria Paulsson Rickle invigde de nya verandorna i höstas var målet att ha uteserveringen klar till karnevalen.
– Jag tror inte att vi lyckas hela vägen, men vi kommer att göra något med det vi kommer att få, och ställa ut en ostronbar till exempel. Invändigt har betongen till uteserveringskiosken inte heller torkat än, säger Maria Paulsson Rickle nu.
Läs också Nu har Grand Hotel dubbla verandor igen
Studentbalerna kommer att hållas på Grand Hotel som vanligt.
– Precis som förra året ska vi göra det bästa av förutsättningarna för att det ska bli så bra som möjligt för dem. När allt blir färdigt kommer det att bli jättefint, säger Maria Paulsson Rickle.
Detaljerna är viktiga i utformningen av nya Bantorget, som syrenblommor i granit i gatubeläggningen, mycket gjutna föremål och lyktstolpar av äldre snitt.
– Genom detaljer visar man omsorg om en plats. Man ska kunna upptäcka nya saker varje gång man besöker den, säger Karl-Oscar Seth.
Bantorget har det lite stökigt nu i väntan på sin nya vackra utformning.Bild: Ingemar D Kristiansen
Fakta

Ombyggnaden av Bantorget

Förvandlingen av torget sker i tre etapper. Den första etappen utfördes under våren 2017 och bestod av ledningsomläggningar och arkeologi.

I den andra etappen som pågår till december i år anläggs torg och gator.

I den tredje och sista etappen skapas bättre förutsättningar för cykeltrafiken på Bantorgets västra sida mot Bangatan.

Mer information finns på Lunds kommuns hemsida.

Gå till toppen