Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Navid Modiri startar ny samtalspodd för att hitta förståelse

Ann Heberlein, Alexander Bard och Katerina Janouch är redan inbjudna. Men även Bodil Jönsson, Linnea Claesson och humanekologen Per Johansson. I flera år har Navid Modiri arbetat med att skapa bättre samtal och nu startar han podden ”Hur kan vi” med målet att bli mindre dömande och bättre på att lyssna.

Bild: Robert Eldrim
Att sätta fingret på vem Navid Modiri är kan inte anses enkelt. Göteborgaren som ledde radioprogrammet ”Frank” i P3? Skaparen av Samtalsaktivisterna, Sverige 3.0 och Tolvtimmarssamtalen? Den en gång utskällde programledaren för ”Filmkrönikan”? Sångaren i Navid Modiri & Gudarna? Poddaren bakom ”Björn & Navid”. Killen som köpte en golfrunda med Jimmie Åkesson och sen sommarpratade om upplevelsen? En av grundarna av den första tysta afterworken? Författaren till ”Hej syster” om utanförskap och flykt i Sverige? Allt är sant.
Idag är Navid Modiri bosatt i Malmö och han säger att han känner sig oerhört beskyddande och lokalpatriotisk här. I Malmö finns en rakhet och kraft som han saknar i resten av landet. Det är här han arbetat med Samtalsaktivisterna och nu är hans nästa projekt att bygga en helt annan sorts samtal.
– Senaste året har jag lyssnat mycket på en podd med den amerikanske MMA-wrestlaren Joe Rogan som inspirerat mig så mycket. Det är två-tre timmar långa samtal och det stora är att han har ett otroligt nyfiket och ickedömande sinne. När professor Jordan Peterson blev social paria på grund av hans utspel så bjöd Joe Rogan in honom. Samma sak med författaren Sam Harris och Ben Shapiro från Breitbart – Rogan bjöd in dem med intentionen att vilja lyssna för att förstå. Samtidigt sätter han gränser och är tryggt auktoritär i samtalen, berättar Navid Modiri.
Medan Modiri lyssnat på Rogan så har något grott i honom och han har känt att det är något som saknats i format, ton och innehåll i det svenska poddlivet. Så nu väljer han att starta podden ”Hur kan vi” där han ska samtala med personer som utmanar och utforskar.
– Jag har redan bjudit in Ann Heberlein, Alexander Bard, Katerina Janouch, men också personer som Bodil Jönsson, humanekologen Per Johansson, Marco Vega för att prata om maskulinitetsnormer, Linnéa Claeson från Assholes Online, Ashkan Fardost för att prata om AI, Darja Isaksson för att prata om digitalisering, Joakim Jardenberg och flera andra. Det här är ju inte en podd som vill vara hetsig och populistisk, men det blir en del av gästutbudet, säger Navid Modiri.
När Navid Modiri berättade i sociala medier vad han skulle göra och startade en kickstarter-kampanj för att samla in pengar så fick han omedelbart reaktioner.
– Det är folk som säger att jag inte ska ge vissa av de här gästerna luft. Men jag fattar inte det. Jag äger inte det och det gör inte de heller. De säger att jag normaliserar rasism om jag pratar med Jimmie Åkesson, men det är deras åsikt. Jag pratar med honom för att förstå hans intention och perspektiv. Men också för att visa att jag tror på samtal. Om jag kan ta en golfrunda med Jimmie Åkesson, så kanske du kan ta ett samtal med din farbror. Det går att ha trygga konflikter.
Han berättar att han lyssnat mycket på högerkonservativa och vänsteraktivistiska poddar den senaste tiden för att utmana sig själv.
– Det har varit jobbigt, men det har lärt mig att känna att jag måste inte tycka något medan jag lyssnar. Jag kan bara sitta kvar och lyssna för att förstå.
Hur högt i tak kommer du att kunna ha i podden?
– Lagen gäller fortfarande. Det kommer jag inte runt. Det är ju tydligt vad som gäller och inte ur ett juridiskt perspektiv, så om någon börjar säga saker som är hets mot folkgrupp eller annat så måste jag hitta ett sätt att förhålla mig till det. Jag har inte bestämt mig om jag ska lägga ett pip över det eller om jag ska säga emot och balansera det. Jag tror inte att det är en överhängande risk att det händer. Gästerna kommer att få veta vad som gäller och det här är inte en gränslös podd.
Vad är det svåraste med att samtala med någon vars världsbild du inte delar?
– Att verkligen lyssna på det personen säger utan att ha en bestämd uppfattning om vem människan är. Att lyssna på idé och intention utan förutfattade meningar.
Känner du att du har blivit bättre på det de senaste åren?
– Både och. Jag känner mig trygg som samtalspartner och jag har gjort mina 10 000 timmar som programledare och samtalsaktivist. Men det är farligt att tro att jag är klar. Jag känner mig utmanad, men inte panikslagen i detta.
Vad hoppas du själv få ut av detta?
– Jag hoppas bli bättre på att lyssna. På att förstå människor som har andra idéer och perspektiv än jag. Jag hoppas lära mig mer om världen, samhället och existensen. Jag hoppas bli mindre arrogant och dömande. Jag hoppas bli smartare och mer empatisk.
Vilka klyftor i Sverige känner du att det är mest angeläget att överbrygga?
– Klyftan mellan stad och land. Mellan politiskt etablissemang och missnöjet underifrån. Mellan progressiva och konservativa. Mellan människor som tror på kontroll, förbud och reglering och mellan dem som tror på tillit, tolerans och öppenhet. Mellan nysvenskar och relativt etablerade svenskar. Mellan människor som vill framåt och de som vill tillbaka.
Du gör ju redan en podd – ska du bli poddare på heltid nu?
– Det är sällan det jag planerat att jag ska ägna mig åt som verkligen blir det jag ägnar mig åt. Jag tror själv att det är samtalet som kommer att vara mitt huvudsakliga arbete framöver och podden ska vara centralt i det.
När börjar ni spela in?
– Nu i april, med målet att man ska kunna höra det första avsnittet i maj. Det är tänkt att bli ett avsnitt i veckan.
Vem blir första gästen?
– Det är inte riktigt bestämt. Det finns en tanke bakom vem det blir. Vi kommer att sträva efter en balans som gör att vi inte uppfattas som en populistisk provokationspodd, för det är inte tanken. Mina drivkrafter är nyfikenhet och ilska. Sen kan provokationen vara ett verktyg, men det är inte en drivkraft. Det vi är ute efter är förståelse.
Håll koll på Malmös poddscen – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen