Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Om varför MFF:s supportrar bör hålla på Salzburg

Kan de vända kappan efter vinden?

Malmö FF har två gånger slagit ut Red Bull Salzburg från Champions Leagues kvalspel, klassiska matcher som finns ristade i minnet hos alla som var där inte minst.
Det finns också ett djupt rotat hat bland MFF-supportrar mot det Salzburg står för. Kommersiellt ägt och utan förankring i medlemsled för att uttrycka det väldigt kortfattat.
Så frågan är kan MFF-supportrarna vända kappan efter vinden om det gagnar det egna laget?
Vi gör ett besök till i Uefas regler och seedningssystem. Jag grottade ner mig ordentligt i vad som gäller för vinnaren av Europa League. Reglerna här har varierat en del över tid, nämligen. Och inte lyckades jag reda ut dem som jag trodde, utan fick tillrättavisning och hjälp av uefaranken.hedstigen.se - som vanligt. Här nedan är lite korrigerat.
Nu är det så här att vinnaren av Europa League automatiskt får en plats i nästa års Champions League - de tre senaste åren har man endast varit garanterad en plats i play off. Gruppspel direkt har det endast blivit om vinnaren av Champions League inte behövt använda sig av sin direktplats, utan kvalificerat sig även via ligan.
Men kommer de att vinna Europa League och vad innebär det?
Om Salzburg vinner Europa League, försvinner laget från seedningsrankningen i kvalet. Just nu som ställningen är i Europas ligor är Salzburg det högst rankade laget av alla i kvalomgång två. Försvinner Salzburg - tillsammans med hur läget är i övriga ligor och i Champions League - är oddsen otroligt höga på att MFF blir seeadat även i kvalomgång två. Precis allt måste gå fel för MFF annars.
I semifinalen i Europa League möter Salzburg fransk Marseille, medan Arsenal och Atletico Madrid gör upp i den andra.
Så en succé till slut för Salzburg - EL-seger - skulle alltså gynna Malmö FF.
Gå till toppen