Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ryskt kalas, ”Henke”, Iniesta, Xavi och Redhawks röda tråd

Bild: BILDBYRÅN
Neddragning av budgeten och mer produktutveckling. Så ser situationen ut för Malmö Redhawks. Ekonomisk stramhet är ett absolut måste för klubben. De finansiella brandkårsutryckningarna för att rädda Redhawks leder bara in i en återvändsgränd.
Rätta mun efter matsäcken är det enda sättet till stabilitet.
Två semifinaler på raken är ett kvitto på att det finns en sportslig grund att stå på.
En tro på modellen.
Och det är oerhört viktigt.
Anekdotavdelningen: Jag har två bestående minnen som utsänd på fotbolls-EM 2008. Dels när Guus Hiddink, holländaren som var förbundskapten för Ryssland, gjorde tummen upp för champagne i hotellbaren efter en seger (ja, vi bodde på samma hotell, nej: jag var inte delaktig i festandet, yes: ryssar kan partaja). Dels när Henrik Larsson förklarade den spanska spelidén, han hade då hyfsat färsk erfarenhet från Barcelona. Andemeningen var att Iniesta och Xavi aldrig skulle tvivla eller överge sin filosofi, oavsett vad som hände i matcherna.
Ungefär så upplever jag Malmö Redhawks av i dag.
Här finns en röd tråd.
En rak linje.
En övertygelse.
Under de drygt tjugo åren som jag professionellt bevakat klubben, har man sällan eller aldrig arbetat så medvetet, undantaget är kanske kring sekelskiftet med Stephan Lundh och Niklas Wikegård vid rodret.
Naturligtvis hänger mycket samman med att ekonomin är svajig. Nöden är uppfinningarnas moder, men det handlar också om kursbytet som skedde efter den misslyckade Stenbecksatsningen.
Om vikten av tålamod, att ge lagledningen arbetsro.
Träningsmetoderna och spelsättet är inristade i den befintliga spelarstommen.
Några ekonomiska utsvävningar ser det inte ut att bli för att förstärka med nordamerikansk spets.
Den interna poängkungen Rhett Rakhshani får som bekant inte nytt kontrakt.
Signalvärdet i den handlingen är stor. Vd:n och sportchefen Patrik Sylvegård hade haft pedagogiska problem om han gjort motsatsen.
Det gäller att leva som man lär.
Trots allt: SHL-etableringen har kostat en slant. Nu kommer räkningen, men på vägen dit har man hittat sin identitet. Insett att kollektivet är starkare än enstaka stjärnor.
Vi kan nog vara helt övertygade om att Malmös SHL-lag blir svårbesegrat även nästa säsong, men långtifrån säkert att det blir något större slutspelsäventyr.
Det är priset som man i så fall betalar för att få ekonomin balans.
I sammanhanget är det billigt om Redhawks SHL-existens på sikt får en betongsäker plattform.
Gå till toppen