Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Svenska nyheter" sluggar vidare i höst

SVT:s satirprogram "Svenska nyheter" har tagit farväl för den här säsongen. Men redan efter sommaren är programmet tillbaka för att ta sig an det humoristiska material som en riksdagsvalshöst kan tänkas generera.

Jesper Rönndahl fortsätter att skämta om svensk politik i satirprogrammet "Svenska nyheter" i SVT i höst. Arkivbild.Bild: Per Larsson/TT
Programmets producent Michael Lindgren är stolt över det som hittills gjorts i "Svenska nyheter", trots svårigheterna som finns med att göra aktuell politisk satir efter anglosaxiskt snitt i en public service-kanal. Men han säger att det finns lite delar att skruva på.
– Vi håller på och lär oss hur man ska göra. Det handlar om att hitta rätt balans mellan trams och substans och den linan kan vara ganska slak att gå på, särskilt eftersom vi gör det inom public service, säger Michael Lindgren.
Under hösten blir det åtta avsnitt av "Svenska nyheter" och Lindgren säger att det kommer att krävas att programmet är än mer aktuellt än det har varit under våren.
– Vi börjar ju sända mitt under valets brinnande slutspurt. Vi kommer att fokusera mer på de stora valfrågorna och slå skoningslöst mot dumheter och hyckleri i alla färger.
Michael Lindgrens förhoppning är att "Svenska nyheter" efter höstsäsongen blir ett stående inslag i SVT:s tablå.
– Jag tror att ett sånt här program lyfter när det jobbar in sig som en veckotradition och går fler veckor varje år. Sedan kanske fredagar inte är bästa sändningsdagen utan det kanske skulle göra sig bättre på söndagar, i anslutning till "Agenda".
"Svenska nyheters" andra säsong väntas få premiär i mitten av augusti.
Fakta

"Svenska nyheter"

"Svenska nyheter" leds av Jesper Rönndahl. Enligt SVT ska programmet "förklara varför saker är som de är och hur de borde vara och skämtar om sånt som är politik och sånt som man inte visste var politik".

Programmet har under våren sänts i SVT på fredagar klockan 22.00.

Nästa säsong av programmet, totalt åtta avsnitt, drar i gång vecka 33 och sänds även då på fredagar klockan 22.

Källa: SVT, Michael Lindgren

Gå till toppen