Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Äldrematen i Staffanstorp är sämst i landet – S vill se extern expertutredning

I en ny undersökning kommer Staffanstorps kommun sist när det gäller mat och måltidsmiljö på särskilt boende. ”Den är kass”, säger Maj-Britt Jensen, som bor på Pilegårdens äldreboende. Nu ska det hållas möten med politiker, tjänstemän, anhöriga och boende för att försöka komma till rätta med situationen. Samtidigt vill Socialdemokraterna att äldreomsorgen ska utredas externt av experter.

"Antingen är den för stark eller så smakar den ingenting alls" säger Maj-Britt Jensen om maten på Pilegårdens äldreboende.Bild: Astrid Adelgren
Det är i Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) och Socialstyrelsens rapport, där vården och omsorgen på olika håll i landet jämförs, som Staffanstorp får ett mindre smickrande resultat på flera punkter. Det gäller bland annat bemötande, förtroende och trygghet i hemtjänsten. Och när det gäller mat och måltidsmiljö på särskilt boende får Staffanstorp sämsta möjliga placering.
Maj-Britt Jensen trivs generellt väldigt bra på Pilegårdens äldreboende, där hon bor. Men maten ger hon inte mycket för.
– Den är kass.
– Antingen är den för stark eller så smakar den ingenting alls, det är precis som om de inte smakat på maten innan den skickas iväg.
Hon ger flera exempel: för hårt stekt fläsk, och kött som är "kontinuerligt segt".
Dessutom menar hon att alternativen som finns är sådan mat som äldre ofta inte gillar.
– De kunde gott pilla in lite husmanskost.
I en annan lägenhet på äldreboendet träffar vi Barbro Pihl.
– På dagen är det rätt bra. Men ibland på kvällen är det så smaklöst att det inte går att äta maten.
– Ibland är det "oh", så starkt så det bränner på tungan.
Förutom att hon inte är nöjd med maten tycker Barbro Pihl också att miljön skulle kunna vara mindre stressig på restaurangen på Pilegårdens äldreboende.Bild: Astrid Adelgren
Dessutom upplever hon miljön på boendets restaurang som stressig.
Både Maj-Britt Jensen och Barbro Pihl berättar att de boende länge har påtalat att de inte är nöjda med maten.
– De har lovat bättra sig, men det är precis samma, säger Barbro Pihl.
Maj-Britt Jensen tycker dock att hon har sett små förändringar de senaste månaderna.
– Det har blivit lite bättre, men inte så nämnvärt.
Fakta

SKL:s och Socialstyrelsens rapport.

Rapporten, som är gjord av Sveriges Kommuner och Landsting samt Socialstyrelsen, heter Öppna jämförelser vård och omsorg om äldre 2017.

När det gäller mat och måltidsmiljö i särskilt boende fick de boende svara på frågorna ”Hur brukar maten smaka?” och ”Upplever du att måltiderna på ditt äldreboende är en trevlig stund på dagen?”

I Staffanstorp svarade 40 procent positivt på båda frågorna. Därmed hamnar kommunen på plats 251, vilket var lägsta möjliga placering.

När det gäller bemötande, förtroende och trygghet i hemtjänsten hamnar Staffanstorp på plats 280 av 288.

Torbjörn Lövendahl är ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen för Socialdemokraterna:
– Jag tycker det är väldigt allvarligt att man inte har tagit i det här med maten.
Socialdemokraternas förslag är nu att kommunen ska tillsätta en extern expertutredning för att försöka komma till bukt med maten, men också äldreomsorgen i stort. Tanken är att ta hjälp av forskare, och kanske verksamheten i någon kommun som har lyckats särskilt bra. Samt kanske även en kock.
– Det behövs en blick utifrån från någon som jobbar med detta.
Även Liliana Lindström (M), ordförande i socialnämnden, är missnöjd med resultatet i undersökningen från SKL och Socialstyrelsen.
– Jag tycker att det är bedrövliga siffror.
Hon säger att vissa åtgärder har vidtagits sedan tidigare: bland annat ett kostråd som ska föra fram de äldres synpunkter om maten. Måltiderna har också lyfts upp i avtalsuppföljningar, både med företagen som driver äldreboenden i kommunen, och med leverantören av maten.
Hon vill inte kommentera om hon tycker att det vore en bra idé eller inte att tillsätta en extern utredning av äldreomsorgen. Däremot berättar hon att flera möten är inbokade framöver. Ett med henne, de boende, anhöriga och flera tjänstemän. Och så ytterligare ett möte med hela socialnämndens presidium och flera tjänstemän, för att bestämma vilka åtgärder som behöver vidtas nu.
– Det är inte så här vi vill att verksamheten ska vara, säger Liliana Lindström.
Gå till toppen