Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Älska Svedala” utmanar övriga partier i fängelsefrågan

Fängelsemotståndarna har bildat ett parti och ställer upp i kommunalvalet för att stoppa planerna på en fångvårdsanstalt någonstans i kommunen.

Bild: Jessica Gow/TT
Partiet heter ”Älska Svedala” och sägs bli ett politiskt mittenparti som ska engagera sig och ta ansvar även i andra frågor som inte rör fängelseärendet.
– Partiet har bildats av medlemmar i föreningen Fängelsefritt Svedala, säger Heléne Östberg som representerar föreningen och agerar stöd under partiets uppstart.
Partiet går till val med en öppen lista eftersom man ännu inte hunnit utse kandidater. Tanken är dock att sådan ska presenteras inom kort.
– Just nu arbetar man med att sätta ihop ett partiprogram. Målet är att inte bara bli ett enfråge- eller missnöjesparti. Det ska finnas en helhetssyn och ett engagemang även i andra frågor.
– Partiet ska verka för att stärka Svedala som plats och varumärke och inte bara vara ett ”nej-till-fängelseparti”, säger Heléne Östberg.
Så här långt har alla kommunfullmäktiges partier ställt sig positiva till en etablering. Heléne Östberg tror ändå att det finns möjligheter för ett nytt parti att påverka.
– Jag uppfattar det så att de andra partierna ställt sig positiva så här långt men vill veta mera. Det fortsatta utredningsarbetet kanske får vissa partier att vända i frågan. För jag både tror och hoppas inte att något är helt fastlåst oavsett vad utredningarna visar, säger Heléne Östberg.
Kritikerna mot ett fängelse har framfört en rad invändningar mot en etablering. En sådan anses hota kultur- och miljövärden och skada Svedalas varumärke som attraktiv inflyttningskommun.
Förespråkarnas förhoppningar om nya arbetstillfällen och möjligheter för det lokala näringslivet att sälja varor och tjänster ses av kritikerna som osäkra. Sådana eventuella fördelar anses inte vara tillräckligt stora för att uppväga förväntade nackdelar.
Kritiken har lett till att kommunstyrelsen nyligen beslöt att frågan ska utredas ytterligare innan man eventuellt går vidare och väljer en plats för det framtida bygget. Fem sådana alternativa platser finns i nuläget
Gå till toppen