Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De vill bli hållbara tillsammans

Spykens hållbarhetsambassadörer vill minska matsvinnet och ha fler vegetariska dagar. Allt skolan gör ska ta hänsyn till hållbar utveckling.

Tilda Larsson, Tilda Moberg, Julia Andersson och Hannah Klasson går i ettan och är hållbarhetsambassadörer.Bild: Ingemar D Kristiansen
De har gått en kurs hos Naturskyddsföreningen om FN:s sjutton globala mål för hållbar utveckling. Nu ska Spykens miljöambassadörer sprida kunskapen vidare och komma med egna förslag på hur skolan kan bli bättre när det gäller hållbar utveckling.
Framför allt är det arbetet mot klimatförändring och för biologisk mångfald som ligger i fokus, säger klimatambassadör Tilda Moberg. Alltså målen 13 och 15, om man tittar på den långa listan.
Ettorna på Spyken kanske inte klarar av att stoppa klimatförändringen innan de tar studenten, men även små steg är viktiga. Exempelvis att minimera matsvinnet, säger klimatambassadör Julia Andersson.
– Vi har pratat med kocken på skolan som berättade hur det går till när maten lagas. Så har vi gått runt i klasser och berättat om vad vi fick lära oss på utbildningen och varför det är viktigt att minska matsvinnet.
Det är bra att det redan finns en skylt i matsalen där det varje månad skrivs hur mycket mat som gått till spillo, tycker ambassadörerna. Ytterligare sätt att minska matsvinnet skulle kunna vara en tävling mellan skolorna i Lund.
– Det kommer en sådan tävling, säger Tilda Moberg.
Hur mycket mat slänger ni själva?
– Så lite som möjligt. Jag har blivit mer medveten om det sedan vi började jobba med det här. Vi har inte hållit på så länge, men jag tror att fler tänker på det nu.
Hållbarhetsambassadörerna är bara en liten del i projektet "Hållbar tillsammans", som nu ska spridas vidare från Spyken till andra skolor i Lund och resten av landet.
Projektet som har pågått under två läsår är ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen, Lunds kommun och Spyken, berättar biträdande rektor Maria Hedelin Björse.
– Vi har fått en möjlighet att under två år satsa extra på hållbar utveckling och de globala målen. Det här genomsyrar hela vår undervisning, och den redovisning som vi har gjort visar att det verkligen har fått genomslag, alla elever har förstått hur viktigt det här är.
Biträdande rektor Maria Hedelin Björse talade om projektet "Hållbara tillsammans" i Spykens aula. Nu ska erfarenheterna spridas vidare till andra skolor.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen