Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Mats Persson: Nej till Liberalerna i en S-ledd regering efter valet

Stefan Löfven vill ha med Liberalerna i en S-ledd regering. Men när sista statsbudgeten före valet är lagd avfärdar den liberale finansministerkandidaten Mats Persson tanken.
– Vi står väldigt långt ifrån varandra i den ekonomiska politiken, säger han till Sydsvenskan och HD.

Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesman.Bild: Jessica Gow/TT
Samtliga fyra allianspartier gör – föga förvånande – tummen ner för finansminister Magdalena Anderssons (S) vårbudget.
Mats Persson från Lund, Liberalernas ekonomisk-politiske talesman, skjuter in sig på skolan och skatterna.
– Var sjätte elev lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet. I vårbudgeten lägger regeringen lika mycket pengar på elbåtmotorer som på skolan. Det visar att man inte förstått problemet, säger han.
Liberalerna satsar i sin skuggbudget 7-8 miljarder kronor mer än regeringen på skolan 2018 och uppåt 16 miljarder mer på en treårsperiod, enligt Perssons sätt att räkna.
– Vi föreslår tioårig grundskola, fler undervisningstimmar, högre lärarlöner och förlängd skolplikt för nyanlända.
Samtidigt vill Liberalerna, liksom de andra allianspartierna, sänka skatten på arbete. Men medan Moderaterna lovar ett sjätte jobbskatteavdrag föredrar Liberalerna att "värnskatten" på höga inkomster tas bort och att brytpunkten för statlig inkomstskatt höjs så att hundratusen barnmorskor, lärare och andra slipper statlig inkomstskatt.
Hur förklarar du för väljarna att ni både vill satsa mer pengar på skolan och sänka skatter?
– Våra skattesänkningar är fullt finansierade. Vi sparar pengar på transfereringar (bidrag) och säger nej till regeringens subventioner till byggbolagen.
Enligt Mats Persson leder sänkt skatt på arbete – tvärtemot vad Magdalena Andersson hävdar – inte till mindre pengar i statskassan – utan mer.
– Sverige behöver inte högre skatter, utan fler skattebetalare. När vi sänker skatten på arbete ökar det drivkraften att arbeta och då ökar också skatteintäkterna. Det var det som hände under alliansregeringen.
Statsminister Stefan Löfven gör ingen hemlighet av att han gärna leder en blocköverskridande regering efter valet. Flirten riktas mot Centern och Liberalerna.
Men Mats Persson menar att regeringens budgetar visar att det skulle bli mycket svårt.
– Vi står väldigt långt ifrån varandra i den ekonomiska politiken. Regeringen har höjt skatten på arbete med 30 miljarder under mandatperioden. Vi vill göra tvärtom: sänka skatten på arbete och göra det mer lönsamt utbilda sig.
– Därför vi förbereder oss för att bilda en ny alliansregering.
Men om fyra allianspartier blir mindre än tre rödgröna i valet?
– Då måste vi söka konstellationer över blockgränsen för att minimera Vänsterpartiets och SD:s inflytande. Men det betyder inte per automatik att Stefan Löfven blir statsminister.
Så Liberalernas villkor för en blocköverskridande regering är att den för alliansens ekonomiska politik?
– Ja, det är min ingång i detta.
Skulle du kunna vara finansminister med Stefan Löfven som statsminister?
– Nej, därför vi kämpar natt och dag för alliansregering.
Läs alla artiklar om: Vårbudgeten 2018
Gå till toppen