Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Misslyckad bankrånare påstod att han hade bomb i väskan

På tyska krävde den tjeckiska bankrånaren att han skulle få tio miljoner danska kronor – annars skulle han smälla av den bomb som låg i hans väska. Men i väskan fanns ingen sprängladdning, och mannen fick heller inte med sig några pengar. Istället väntar fängelse.

Det fanns ingen bomb i den 53-årige mannens väska. Nu döms han till ett år och tre månaders fängelse.
”Geld”, ”Eine bombe” och ”zehn millionen dänische kronen” skrek den 53-årige mannen på tyska när han rusade in på Handelsbankens kontor på Södergatan på förmiddagen den 19 januari.
Mannen hoppade över kassadisken, skrek att han hade en bomb i sin svarta sportbag och viftade med armarna.
En språkkunnig anställd försökte förklara för mannen på tyska att banken inte förvarar kontanter i den omfattningen längre, särskilt inte av utländsk valuta. Men 53-åringen tycktes inte förstå.
Istället fortsatte han att med icke-sammanhängande tyska fraser upprepa sitt krav på att få tio miljoner danska kronor.
Efter en stund kom bankens chef ut från sitt kontor, meddelade bankrånaren att det var dags att gå – och följde honom till utgången.
Bild: Henrik Montgomery/TT
Strax därpå anslöt en polispatrull till platsen och grep 53-åringen efter att ha fått honom utpekad av vittnen.
Den 53-årige mannen är knappast ny i sammanhanget – tio dagar före det misslyckade bankrånet frigavs han efter att ha avtjänat straff i danskt fängelse för bland annat rån. Och han har 17 tidigare domar på sig för rån–, vapen och våldsbrott i Tjeckien, Tyskland och Danmark.
Själv erkänner 53-åringen att han var på plats vid tidpunkten, men nekar till att han försökt råna banken.
Tingsrätten tror emellertid mer på bankpersonalen och de kunder som åberopats som vittnen.
53-åringen, som är tjeckisk medborgare, döms nu till ett år och tre månaders fängelse för försök till rån. I straffet ingår att han utvisas från Sverige i fem år. Han ska även betala skadestånd på mellan 5 000 och 12 400 kronor vardera till fyra av de anställda på Handelsbanken.
Gå till toppen