Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Patient med svåra smärtor fick vänta åtta timmar på lindring

En patient med obotlig lungcancer fick tillbringa åtta timmar på akuten i Lund utan smärtlindring. Och när behandlingen väl sattes in var det i form en dos som saknade effekt. Nu får mottagningen kritik av Inspektionen för vård- och omsorg (Ivo).

I augusti förra året fick patienten veta att hon drabbats av obotlig lungcancer och lades in på sjukhuset i Lund. Efter en vecka blev hon utskriven, men bara tre dagar senare fick hon så svåra smärtor på höger sida av bröstkorgen att hon fick åka ambulans till akuten.
På akutmottagningen konstaterade man att patienten hade fått en infektion i kroppen och vatten i lungsäcken. På grund av platsbrist skulle patienten flyttas till en vårdavdelning i Malmö.
I väntan på flytten fick hon vara kvar i åtta timmar på akuten utan behandling för smärtan. Och när hon väl fick behandling var dosen så låg att den inte lindrade.
Enligt Ivo borde personalen på akuten ha reflekterat över patientens smärttillstånd när man märkte att hon hade svåra smärtor trots pågående behandling. Det borde även ha gjorts en dokumenterad planering för den fortsatta smärtbehandlingen.
När patienten så småningom flyttades till vårdavdelningen i Malmö uppskattades smärtorna till 10 på en 10-gradig skala.
Även vårdavdelningen i Malmö har anmälts till Ivo. En anhörig upptäckte att personalen missat att ge patienten smärtlindring en av de dagar hon tillbringade på avdelningen. Enligt Ivo finns det dock inte stöd för den slutsatsen i patientens journal. Därför kritiseras inte vårdavdelningen.
Gå till toppen