Annons

Annons

Annons

krönikaMin röst 2018

Camilla Sylvan
Vi äter politik till frukost, lunch och middag

HD och Sydsvenskan vill med sin nya satsning lyfta valfrågorna vi pratar om vid köksbordet.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Om fem månader är det val. (Arkivfoto)

Bild: Göran Stenberg

Annons

Det kravmärkta kaffet på ditt frukostbord är resultatet av en kedja politiska beslut. Dieselbilen eller den nybyggda cykelvägen du tar till jobbet likaså. Samma sak med mormors sjukgymnastik, barnens simträning på kvällen eller helgens föreställning på stadsteatern.

Vi lever och andas politik – men ändå kan politiken kännas så långt borta. Om fem månader är det val och opinionsinstituten och partistrategerna har redan ringat in de stora valfrågorna. Sjukvården toppar, som den brukar, tätt följd av skolan och integrationen. I år försöker partierna också övertrumfa varandra när det gäller lag och ordning – satsningar på polisen och åtgärder mot kriminella.

Annons

Annons

Och där är det lätt för medierna att haka på. Det är vi journalister oftast bra på – att ringa in och analysera de övergripande frågorna, att granska politikerna och göra valbevakningen med de stora penseldragen.

Då är risken stor att vi tappar bort den indragna busslinjen, påsen med matavfall eller den oväntade hyreshöjningen.

Därför ger vi oss nu ut för att hitta de läsare, väljare, skåningar som vi vanligtvis inte pratar politik med. Varje vecka fram till valet får ett par personer, under vinjetten "Min röst 2018", berätta om sina bekymmer, tankar och problem.

Och om ni känner igen er i deras berättelser, har en åsikt i frågan eller kanske till och med en lösning på problemet – mejla gärna insändarredaktionen på asikter@sydsvenskan.se gärna med märkningen Min röst 2018. Ni är också hemskt välkomna att kommentera artiklarna via tidningens Facebooksida. Det går naturligtvis också bra att mejla direkt till någon av oss på redaktionen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan