Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

G7 vill att Ryssland berättar om giftattacken

G7-ländernas utrikesministrar kallar nervgiftattacken i Storbritannien, som riktades mot den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal, för ett "hot mot oss alla". De uppmanar nu Ryssland att berätta allt om attacken.

Polisavspärrningar i närheten av där den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal hittades kraftigt medtagna på en parkbänk i brittiska Salisbury. Arkivbild.Bild: Jonathan Brady/AP/TT
"Vi uppmanar Ryssland att omedelbart svara på alla frågor gällande händelsen i Salisbury", säger de i ett gemensamt uttalande.
Stormaktssammanslutningen G7 vill se att Ryssland tillhandahåller en fullständig redovisning av sitt Novitjok-program till Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW),"i enlighet med landets internationella skyldigheter".
OPCW har utrett förgiftningen på uppdrag av den brittiska regeringen, som anklagar Ryssland för att ligga bakom.
Organisationen har inte namngett giftet, som Storbritannien hävdat är Novitjok som utvecklades i dåvarande Sovjetunionen under 1970- och 80-talen.
Ryssland förnekar all inblandning i giftattacken.
Utrikesministrarna från Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, USA, och Kanada, plus EU, säger att de är eniga i att å det starkaste fördöma attacken i Salisbury.
Fakta

Attacken i Salisbury

Den 4 mars i år hittades 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal kraftigt medtagna på en parkbänk i brittiska Salisbury. De fördes till sjukhus, och inledningsvis betecknades deras hälsotillstånd som kritiskt, med misstänkta hjärnskador till följd av förgiftning med nervgift. Även den första polisen som hjälpte dem fick vårdas på sjukhus, men han har senare kunnat åka hem.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Gå till toppen