Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmö stadsteater sätter upp "Persona" för att fira Bergmans 100-årsjubileum

Ingmar Bergmans film ”Persona” blir teater på Malmö stadsteater i höst. För att fira att Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år i år så startar Malmö stadsteater ett samarbete med Deutsches Theater i Berlin och på scen i Malmö får vi se en av Tysklands mest kända skådespelerskor.

Scen ur filmen "Persona" med Liv Ullman och Bibi Andersson.
Den 23 maj ska Malmö stadsteater presentera sitt program för säsongen 2018/2019. Men redan på tisdagsmorgonen avslöjades ett av inslagen.
Den 14 juli skulle den svenske mästerregissören Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. För att fira detta kommer en annan regissör med namnet Bergmann till Malmö i höst.
Anna Bergmann är en av Tysklands mest uppmärksammade unga regissörer och har nyss blivit ensemblechef på Staatstheater Karlsruhe. Hon har även gästat Malmö stadsteater flera gånger tidigare och satt upp bland annat ”En midsommarnattsdröm” och ”Petra von Kants bittra tårar”.
Den här gången ska hon regissera scenversionen av Bergmans film ”Persona” som hade premiär 1966. I rollerna då såg man Liv Ullmann och Bibi Andersson. I scenversionen kommer Karin Lithman från Malmö stadsteater och Corinna Harfouch från Deutsches Theater att göra huvudrollerna. Hela projektet är ett samarbete mellan just Malmö stadsteater och Deutsches Theater.
När föreställningen spelas i Malmö så kommer Lithman att spela den talande rollen Alma, medan Harfouch gör den stumma rollen Elisabeth. I Berlin gör de sen tvärtom.
Corinna Harfouch har setts i tyska produktioner som ”Undergången” och ”Parfymen” och har en stjärna på Boulevard der Stars som är Tysklands motsvarighet till Walk of Fame.
– Anna Bergmann är en tysk regissör som vi har jobbat med flera gånger tidigare. Att se hennes tolkning av Persona på vår ”Bergman-scen” Intiman, är bara i sig intressant. Men att vi också får en av Tysklands största skådespelerskor, Corinna Harfouch, att medverka i föreställningen och att vi samproducerar med en stor Berlinsk teater som Deutsches Theater, är självklart otroligt glädjande, säger Malmö stadsteaters chef Kitte Wagner i ett pressmeddelande.
”Persona” får premiär på Intiman i Malmö den 15 september.
Håll koll på Malmös scenkonstliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen