Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Lennart Persson

Lennart Persson, Lund, har avlidit i en ålder av 80 år. Han sörjs närmast av hustru Svetlana, barn och barnbarn.

Mentorn, mästerbyggaren, den goda stämningsspridaren och eldsjälen Lennart Persson har lämnat oss. I modelljärnvägsföreningen Lundarallarna var Lennart en central person i närmare 25 år och där Lennart fanns var stämningen alltid god, skratten nära och det som skulle göras blev gjort.
Lennart mer eller mindre föddes in i sitt teknik- och järnvägsintresse genom påverkan från sin far och utbildade sig till ingenjör på kvällstid, samtidigt med jobbet i Lund. Tidigt på sin första anställning vid Alfa Laval i Lund fick han arbetsledande uppgifter.
För att gå vidare i karriären tog han jobb som verkstadschef på Trempex i Eslöv som tillverkade glasrutor till bilar. Lennart fick internationella uppdrag och var aktivt delaktig i etableringen av produktion i dåvarande Sovjetunionen. Samverkan med syster- och moderbolag i Tyskland och Frankrike engagerade honom också i stor omfattning.
Lennart har betytt mycket för Lundarallarna på många plan, men kanske mest ändå som eldsjälen när det gällt att visa upp vår utställningsanläggning. Vi har visat upp den inte bara här hemma i Lundatrakten utan även i större sammanhang som vid Modellbahn Süd i Stuttgart 2003. För flera i klubben var det höjdpunkten bland alla trevliga upplevelser i klubben.
Lennart byggde själv lok och vagnar i mässing. Som mentor för mindre tränade mässingsbyggare var Lennart eminent. Lugn, fokuserad och tålmodig. Han var limmet i föreningen som fixade fika, donade och tog hand om någon som behövde hjälp eller tips. Sista dagen på klubben, kvällen före hans bortgång, provkörde han ett tåg på klubbanan för att lösa något problem.
Klubben har under många år gjort utflykter till Bankalaset i Skövde och den stora hobbymässan i Dortmund och Lennart var med. Så här uttryckte en av medlemmarna det: ”Vi hade samma intresse för små prylar och det var alltid lika kul att fara runt med Lennart bland småhandlarna i Dortmund och hitta det där lilla extra. Ibland kostade de ju en slant men så tittade vi på varandra och så sa Lennart "ja, vad gör det om 100 år" och så blev det en brandbil eller något.”
Att Lennart på senare år kom att, tillsammans med hustrun Svetlana, tillbringa somrarna på den ägda järnvägsstationen i Klostersågen på den nedlagda linjen mellan Malmö och Simrishamn var på något sätt alldeles självklart. Här ägnade han sig bland annat åt fåglar i en mycket stor voljär och kunde tänka tillbaka på sin ungdom då han spelade handboll i LUGI – något som hans barnbarn fortsatt med.
För oss alla är Lennarts frånfälle en stor personlig sorg och förlust. Hans betydelse som entusiast, inspiratör, mentor och skicklig modellbyggare kommer vi dock alltid att minnas.
För kamraterna i modelljärnvägsföreningen Lundarallarna genom ordförande
Ulf Johnson
Gå till toppen