Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny tredagarsfestival för barn ska turnera runt i Malmö i sommar

Malmö stad storsatsar på en helt ny gratisfestival för sommarlovslediga barn. Under fem helger i juli/augusti kommer festivalen med arbetsnamnet Big Five att turnera runt i Malmö med hinderbanor, dans, klätterväggar och en mängd andra aktiviteter. Enskifteshagen, Lindängen, Holma, Mellanheden och Mölleplatsen får besök under tre dagar var.

Någon sorts klättervägg kommer med all säkerhet att ingå i det turnerande utbudet på Big Five i sommar.Bild: Tom Wall
De senaste två somrarna har vattenfestivalen Summer Splash arrangerats i Enskifteshagen och Lindängen i Malmö med vattenrutschbanor och en mängd andra vattenlekar. Men idag kan Dygnet Runt avslöja att festivalkonceptet i sommar kommer att utvecklas till något betydligt större och utan vatten.
Arbetsnamnet för den turnerande gratisfestivalsatsningen är Big Five eftersom det ska bli fem nedslag runtom i Malmö och med mycket fler inslag än under Summer Splash.
Den 6–8 juli är det premiär i Enskifteshagen och sen kommer Big Five-festivalen att besöka Lindängens idrottsplats (13–15 juli), Mellanhedsparken (20–22 juli), Kullarna vid Holma/Kroksbäck (27–29 juli) och Mölleplatsen (3–5 augusti).
Tanken är att festivalen ska innehålla cirka 15–20 inslag som följer med festivalturnén till de fem Malmöplatserna. Till detta kommer lokala aktörer i varje område att ansluta med ytterligare aktiviteter.
– Festivalen har tre syften. Ett som är att få folk att uppleva något som är jättekul. Ett som är att innehållet ska vara så starkt att man vill flytta sig inom staden och vara på platser där man inte varit tidigare. Och ett som handlar om att skapa något som gör en stolt att det händer i ens område, säger Pella Ström som är projektledare för Big Five.
Det exakta innehållet kan hon inte avslöja för det är fortfarande under utformning, men hon kan säga att det skulle kunna röra sig om hinderbanor, klätterväggar, dans och den sortens inslag som gör att besökaren själv aktiverar sig.
– Det blir inte vattenlekar här, för det är för komplicerat att dra vatten till alla de här platserna. Men också för att det gör att det blir något helt nytt jämfört med Summer Splash, säger Pella Ström.
Ett annat exempel på vad det inte ska vara är musikuppträdande eller sådant där besökarna står och tittar på.
– Man ska kunna vara en aktiv del av innehållet hela tiden. Dessutom vill gärna koppla på föreningsliv och civilsamhälle, så att man på Big Five kan hitta ett nytt intresse man kan ägna sig åt resten av året, säger Pella Ström.
Festivalen finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor som gett Malmö stad bidrag för att arrangera sommarlovsaktiviteter.
– En stor poäng är att skapa rörelse i staden. Att man ska se att staden är stor och att man har tillgång till platser som man inte brukar vara på. Vi har ett värdeord för festivalen och det är kärlek. Att sätta fokus på hur fantastiskt just det området är och vad det går att göra där, säger Pella Ström.
Precis som när Pella Ström var general för Malmöfestivalen så har hon i sitt nuvarande arbete som projektledare för Urban Beach vid Ribban och festivalsatsningen Big Five ungefär samma ledord.
– Vi vill ge folk det de vill ha, det de inte visste att de ville ha och det de inte trodde att de kunde få. Fokus ligger på barn mellan 6 till 15 år som primär målgrupp. Men har man med sig dem så får man även dit andra: äldre syskon och familj. Det kommer att finnas något för alla, säger Pella Ström.
Blir det en årligen återkommande festival?
– Det har jag ingen aning om. Vi får se om folk hittar till festivalen och sen får vi se, säger Pella Ström.
Big Five kommer att äga rum varje helg i juli fredag-söndag mellan klockan 12–19.
Håll koll på Malmös nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen