Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Två döms efter bråk med busskontrollant om barnbiljett

Hon var över 20 men åkte buss på barnbiljett. Han var en främling som kom förbi och försökte dra loss henne från en ordningsvakt.
Nu döms båda, för våldsamt motstånd respektive förgripelse mot tjänsteman.

Det var i somras som två biljettkontrollanter rörde sig på stadsbussar mellan Botulfsplatsen och Lund C. Där noterade de kvinnan som åkte på barnbiljett och inte ville visa legitimation för att styrka sin ålder.
De försökte argumentera med henne, men hon sa att hon hade bråttom till jobbet. Kontrollanterna bestämde sig för att ringa en ordningsvakt som rör sig runt stationsområdet. När denne kom fortsatte diskussionen ytterligare några minuter, tills kvinnan försökte gå därifrån.
Det var nu det blev riktigt högljutt. Ordningsvakten höll först fast kvinnan, och lade sedan ner henne på marken och höll fast. Kvinnan skrek och ryckte, och en folksamling började bildas. Några filmade med mobiltelefoner.
En av de förbipasserande var en 58-årig man som bestämde sig för att ingripa. Han berättar i tingsrätten att han hörde höga skrik och gråt och trodde att någon höll på att bli dödad. När han förstod vad bråket handlade om frågade han hur man kunde göra något sådant mot någon som bara inte köpt biljett. Han tog tag i kvinnans arm för att försöka få loss henne.
Nu började det bli komplicerat för kontrollanter och vakter som redan ringt polisen, en av kontrollanterna bestämde sig för att trycka på överfallslarmet för att polisen skulle komma fortare. Flera patruller kom snabbt och situationen lugnade ner sig. Men 58-åringen var fortfarande upprörd och belades med handfängsel som en försiktighetsåtgärd.
Både kvinnan och mannen förnekar brott.
Kvinnan erkänner att hon åkt på fel biljett, och att hon fått panik och försökt ta sig loss från ordningsvakten. Men hon menar att hon kände sig överfallen, och att hon har psykiska problem som gör att hon har svårt med humöret.
Eftersom hon bekräftar att hon förstod att ingripandet handlade om att hon åkte på fel biljett tycker inte tingsrätten att hennes eventuella psykiska problem är en godtagbar anledning till beteendet. Hon döms till böter för våldsamt motstånd.
Mannen förnekar gärningarna helt, han säger sig inte ha gett sig på ordningsvakten utan bara tagit i kvinnans arm. Det finns dock några vittnen som beskriver att han också tog i vaktens arm, och han döms därför till böter för förgripelse mot tjänsteman. Han frias för våld mot tjänsteman, den anklagelsen rörde hur han betedde sig mot poliserna som kom till platsen.
Gå till toppen