Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vellinge överklagar tiggeriförbud till högsta förvaltningsdomstolen

Vellinge kommun vill förbjuda tiggeri, men har blivit nekad tre gånger om. Nu överklagar kommunen till högsta instans, skriver Kvällsposten.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M).Bild: Hussein El-alawi
Vellinge kommun har sedan augusti förra året försökt förbjuda tiggeri och hänvisat till den allmänna ordningen. Men vare sig länsstyrelsen, förvaltningsrätten eller kammarrätten har gett kommunen rätt i frågan.
Läs också Nytt nej till Vellinges tiggeriförbud
Nu har kommunen överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen, skriver Kvällsposten. Där krävs ett prövningstillstånd, vilket innebär att endast ärenden som domstolen anser vara principiellt intressanta för rättstillämpningen eller ärenden med grövre fel från lägre instansers domslut ska tas upp.
– Vi tycker inte att kammarrätten har gjort en rättvis bedömning här. Man kräver mer underlag av kommunen än i andra frågor. Vi menar att tiggeri stör ordningen, och den bedömningen måste vi få göra, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.
Vellinge kommun menar att enskilda kommunmedlemmar har upplevt störningar i den allmänna ordningen. Störningarna ska exempelvis ha bestått av att tiggare har suttit vid in- och utgångar till butiker och att kommunens medborgare därför upplevt det som obehagligt att gå och handla.
Gå till toppen