Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pendlandet blev början till skånskt miljonföretag

Många företag samarbetar med arbetsförmedlingen. Jobbklar har växt och blivit störst i Skåne på att förmedla stöd och matchning.

Att resa kollektivt kan ge utrymme för goda idéer. Mateos Falk och Edin Salic pendlade från Helsingborg till jobbet på arbetsförmedlingen i Landskrona och talade en hel del om den vardagliga verksamheten.
Edin Salic och Mateos Falk äger o driver företaget Jobbklar, som växt kraftigt de senaste åren.Bild: Sven-Erik Svensson
De delade upplevelsen att arbetssökande ofta kom tillbaka från aktiviteter ute hos olika aktörer utan att vara nöjda. Det blev få jobbintervjuer hos tänkbara arbetsgivare, alltför lite uppmärksamhet på vem de var som individer och vad de behövde för att kunna få in en fot på arbetsmarknaden.
– Vi borde göra en insats själva istället, funderade de två och kom samstämmigt fram till att våga försöka.
Resultatet blev företaget Jobbklar Sverige AB som såg dagens ljus för fem år sedan. Det började med ett litet kontor på 18 kvadratmeter och har sedan växt i omgångar. Idag finns verksamheten i Helsingborg, Landskrona och Malmö. Företaget har även knoppat av sig till Stockholm och Uppsala.
Uppgiften kan låta enkel. Hitta nya passande förmågor till företag som söker arbetskraft. Se till att de som söker arbete får jobb. Men det är mycket som ska stämma, vilket kräver kunskap om både verksamheter, arbetsmarknad och de som vill ha jobb.
– Vi har varit mycket ute och träffat företag och visat vad vi kan genom att åstadkomma resultat, det sprider sig och leder till nya rekommendationer, säger Mateos Falk.
Idag finns omkring 500 skånska företag i Jobbklars system, även om långtifrån alla är aktiva partners för närvarande.
– Många av arbetsgivarna som vi samarbetar med har ofta anställt flera gånger via oss, säger Edin Salic.
"Nu är vi störst i Skåne när det gäller antal deltagare trots att vi bara finns i tre städer. Det är inget mål i sig, men en bonus, vi vill vara dem som får ut flest i arbete", konstaterar Edin Salic och Mateos Falk, som äger och driver Jobbklar.Bild: Sven-Erik Svensson
Spridningen på branscher är stort, många finns inom servicesektorn, men Jobbklar har nyligen förmedlat jurister och IT-tekniker för att nämna några aktuella yrkeskategorier.
– Alla typer av människor vänder sig hit, då måste vi spegla det på ett motsvarande sätt genom arbetsgivare, säger Edin Salic.
Sedan 2014 anlitar arbetsförmedlingen externa leverantörer för tjänsten stöd och matchning. De som är inskrivna som arbetssökande kan komma ifråga för tjänsten om handledaren ger sitt godkännande. Sedan är det upp till de sökande att välja leverantör.
Arbetsförmedlingen har idag avtal med 180 leverantörer, för närvarande finns 27 i Helsingborg.
– Men nu är vi störst i Skåne när det gäller antal deltagare trots att vi bara finns i tre städer. Det är inget mål i sig, men en bonus, vi vill vara dem som får ut flest i arbete.
Drygt 400 personer får för närvarande stöd och matchning från Jobbklar och närmare 160 har gått vidare till arbete eller utbildning under årets första månader. Varje månad tillkommer ungefär 100.
Processen börjar med att de som vänder sig till Jobbklar får en handledare. Sedan väntar kartläggning av kompetensen för att slå fast hur vägen framåt ska se ut. Ett viktigt steg är att komma ut och möta arbetsgivare samt få återkoppling på de mötena. Det kan ge insikt.
– Vi hör relativt ofta att de som intervjuar sökande undrar om personen framför dem verkligen vill ha just det här jobbet. Intrycket kan vara ett annat. Skälen kan vara nervositet eller dåliga förberedelser, men det är viktigt att visa vilja och engagemang, säger Mateos Falk.
Sedan två år tillbaka rankar arbetsförmedlingen företagen som har avtal för att leverera tjänsten stöd och matchning. Jobbklar har högsta betyg, tre stjärnor, vilket betyder att bolaget tillhör dem som får ut flest i arbete eller studier.
Jobbklar arbetar även med andra insatser, men stöd och matchning står för merparten av verksamheten.
2016 omsatte bolaget 14,4 miljoner kronor att jämföra med 8,4 året innan, båda åren med svarta siffror. 2016 uppgick rörelseresultatet, EBIT, till 3,1 miljoner. Bolaget sysselsätter ett 30-tal personer, många på deltid, vilket innebär 12 anställda omräknat till tjänster på årsbasis.
Gå till toppen