Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD i Svedala svänger i fängelsefrågan

Svedalas tredje största parti svänger i fängelsefrågan efter att ett medlemsmöte sagt nej till en etablering.

ARKIVBILDBild: Jessica Gow/TT
Fram till nu har inget av partierna i Svedalas kommunfullmäktige haft några invändningar mot att kommunen ställt sig positiv till tanken på ett fängelse och låtit utreda möjliga lägen. Men sedan kritiken växt har Sverigedemokraterna (SD) tagit intryck och kallade på tisdagskvällen till ett medlemsmöte.
Enligt Ronny Johnsson (SD), ledare för partiets fullmäktigegrupp, deltog ett trettiotal av partiets 111 medlemmar i Svedala kommun i mötet.
– Sextionio procent var emot. Cirka tjugo procent var för medan övriga avstod från att ha någon åsikt i frågan, säger han.
Det betyder att Sverigedemokraterna, med 10 av 45 platser i fullmäktige, nu svänger och ställer sig negativt till en fängelseetablering.
– Ja, vi ändrar vår politik i den här frågan. Vi följer våra medlemmars uppfattning. Vi kommer att försöka stoppa fängelset och verka för en folkomröstning, säger Ronny Johnsson.
Enligt honom fanns en rad kritiska åsikter. Värdefull åkermark riskerar att gå till spillo, risk för fritagningsförsök från det häkte som ska finnas, att omvärldens bild av Svedala ska bli mer negativ och att konsekvensutredningar saknas var exempel som framfördes.
Som Sydsvenskan nyligen berättade har fängelsemotståndare bildat ett nytt politiskt parti med namnet ”Älska Svedala”.
Om partiet i höst väljs in i fullmäktige kan andelen negativa ledamöter öka ytterligare.
Läs mer: Älska Svedala utmanar övriga partier
Kritikerna mot ett fängelse har framfört en rad invändningar mot en etablering. En sådan anses hota kultur- och miljövärden och skada Svedalas varumärke som attraktiv inflyttningskommun.
Förespråkarnas förhoppningar om nya arbetstillfällen och möjligheter för det lokala näringslivet att sälja varor och tjänster ses av kritikerna som osäkra. Sådana eventuella fördelar anses inte vara tillräckligt stora för att uppväga förväntade nackdelar.
Kritiken har lett till att kommunstyrelsen nyligen beslöt att frågan ska utredas ytterligare innan man eventuellt går vidare och väljer en plats för det framtida bygget. Fem sådana alternativa platser finns i nuläget.
Gå till toppen