Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Slut med segling till Flakfortet

Slotts- och kulturstyrelsen i Danmark ger inte dispens för omfattande ändringar som gjorts på den kulturskyddade ön Flakfortet och nu får inte längre fritidsbåtar åka till ön. Enligt Flakfortets skånska ägare skulle det kosta flera miljoner att återställa verksamheten.
– Det innebär att vi inte har någon möjlighet att driva verksamhet längre, säger Tore Svensson.

Flakfortet. Arkivbild.Bild: Johan Bävman
Den konstgjorda ön Flakfortet ligger sex kilometer utanför Köpenhamn. Den anlades på 1910-talet och var då en militär anläggning, som senare förföll. År 2001 köpte Tore Svenssons bolag Malmökranen ön och genomförande en omfattande upprustning.
Enligt Tore Svensson har han lagt cirka 30 miljoner kronor på Flaktfortet.
2016 gjorde Slotts- och kulturstyrelsen en inspektion och fann då att för mycket hade förändrats, enligt dem. De begärde att Flakfortet, som varit kulturmärkt sedan 1995, skulle återställas till det skick det var i förut.
Läs mer: Nu kan du köpa ett eget fort i sundet
– Vi ska i princip återställa fortet till ruiner, som det var när vi köpte det, säger Tore Svensson.
Enligt Tore Svensson skulle detta kosta 20 miljoner kronor.
– Det är inte så att Flakfortet inte får användas för något annat än vad det är byggt för. Men det har uppstått en hel del skador under den tid som ägaren haft Flakfortet, säger Michael Lauenborg, enhetschef på Slotts- och kulturstyrelsen, till TV2 Lorry.
Malmökranen har sökt dispens för att få behålla Flakfortet i nuvarande skick, men har fått avslag av Slotts- och kulturstyrelsen. Det innebär att hamnen måste stänga för fritidsbåtar.
– Vi har säkert 7000 båtar som kommer på sommaren och vi har mycket företagsengagemang, säger Tore Svensson.
Enligt Tore Svensson kommer resterande verksamhet, restaurang, färjan och konferensverksamheten att hållas igång under 2018.
Förhoppningen är dock att fortsätta med verksamheten på Flakfortet.
– Ambitionen är att kunna komma överens med myndigheterna och driva det vidare, säger Tore Svensson.
Gå till toppen