Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kolumnen

Moa Berglöf: ”Här ska ingen komma och ta våra jobb.”

Det ska bli slut på att människor kommer från länder långt bort ifrån och snor våra jobb, är kontentan i Socialdemokraternas senaste svenskar mot invandrare-utspel.
Det är inte förvånande att S-taktiken om hårdare tag mot allt och alla nu siktar in sig på arbetskraftsinvandringen. Detta är ett parti med få, om ens några, principer men det finns en ståndpunkt Socialdemokraterna aldrig överger – sida vid sida med LO, Sveriges mest ogästvänliga rörelse: Det finns ett visst antal jobb i Sverige, och de jobben ska gå till svenskarna.
Utspelet om att stoppa arbetskraftsinvandring från länder utanför EU var enkelt att förutspå. Redan innan statsminister Stefan Löfvens (S) omdiskuterade Facebookcitat om att ”det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra”, skrev LO-ekonomen Torbjörn Hållö på Twitter att Sverige har ärvt en ”tok-liberal” arbetskraftsinvandring av tidigare finansministern Anders Borg.
I onsdags meddelade Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vid en presskonferens att det minsann ska bli hårdare tag även på detta område. Här ska ingen komma och ta våra jobb.
Att Socialdemokraterna väljer att lägga så stor energi på en fråga som i ärlighetens namn inte är särskilt stor – de arbetskraftsinvandrare det talas om uppgår till ett par tusen varje år – ter sig kanske märkligt. Svensk arbetsmarknad är knappast avhängig att vi stoppar just den gruppen människor från att komma och jobba i Sverige.
Men så är det ju heller inte det som är poängen med utspelet.
En nyckel till att genomskåda Socialdemokraternas verkliga motiv bakom batongutspelen brukar vara att lyssna på justitieminister Morgan Johansson (S), mannen som blivit känd som regeringens slängigaste sanningssägare. Johansson var också snabbt ute och gav eldunderstöd.
”Sverige har världens mest liberala regler för arbetskraftsinvandring. Det är fritt fram att rekrytera diskare, tidningsbud och städare från t ex Pakistan och Bangladesh. Det är inte rimligt när vi har så många i Sverige som skulle kunna utföra de jobben”, konstaterade justitieministern på Twitter.
Socialdemokraterna har på en vecka lyckats förenkla en komplex och på det stora hela perifer fråga – och samtidigt demoniserat en hel grupp människor. Det är starkt jobbat även för att vara sossar.
Det går såklart att diskutera frågan om arbetskraftsinvandring utan att landa i den senaste veckans S-retorik.
Vad finns det för utmaningar och hur kan vi fortsätta vara ett öppet land för den som vill komma hit och arbeta? Att arbetskraftsinvandrare idag riskerar att helt låsas till en och samma arbetsgivare leder till ofrihet och utsatthet och borde till exempel ses över. Att de mer okvalificerade jobben finns hos arbetsgivare som saknar kollektivavtal i långt större utsträckning än det svenska genomsnittet är en annan utmaning för en arbetarrörelse att hugga tag i.
Istället väljer Socialdemokraterna Go Home-budskapet, med LO som ivrigare påhejare. Svenskar mot invandrare. Hotet kommer utifrån. De eventuellt extra rösterna man får med den retoriken väger helt enkelt tyngre än diskare, tidningsbud och städare från Pakistan och Bangladesh.
Gå till toppen