Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Ingen vill ha problemen på sin egen bakgård

Så gott som alla vill att grovt kriminella skall sitta i fängelse, men det skall inte ligga i vår kommun. Thomas Gustafsson skriver om nimby-fenomenet.Bild: Jessica Gow/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Nästan alla, eller alla, vill ha förnybar energi, men ingen vill hysa vindkraftverk, eller ens ha dem inom synhåll. Nästan alla vill att flyktingar skall få skydd mot krig, men inte i den kommun där just jag bor. Många tycker att det borde byggas mer bostäder, men inte just i de kvarter där jag bor. Så gott som alla vill att grovt kriminella skall sitta i fängelse, men det skall inte ligga i vår kommun.
Läs också Svedala är för bra för att kommunen ska bli synonym med ett fängelse
Engelsmännen kallar detta för nimby – not in my backyard.
Nu sällar sig Svedala till raden av nimbys. Många hävdar att de flyttat till en speciell plats av en speciell anledning, men för den skull är man inte befriad från att dela på det kollektiva ansvar vi har för att vårt samhälle skall fungera praktiskt och hållbart.
Några arbetstillfällen mer eller mindre spelar ingen roll, man kan ju alltid sätta sig i bilen och köra till sitt arbete i en grannkommun.
Alla vill till himmelen …

Thomas Gustafsson

Malmö
Gå till toppen