Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånske EM-spelaren: ”Jag kämpar fortfarande med nerverna”

Första EM-upplevelsen i squash blev smärtsam. Inför uppföljaren i Riga har Helsingborgaren Joanne Elgood jobbat med sitt självförtroende.
– Jag vet inte varför det mentala har varit en barriär för mig, säger hon.

"Jag har alltid älskat den fysiska delen, men i turneringar är det mentala minst lika viktigt", säger Joanne Elgood.Bild: Britt-Mari Olsson
Joanne Elgood var 37 år när hon EM-debuterade för Sverige 2015. Äventyret i Herning slutade med fyra individuella brakförluster och degradering med laget till division tre, den lägsta nivån. Sedan dess har inte Sverige ställt upp i EM.
– Jag vet inte om Svenska Squashförbundet saknat pengar eller bara inte velat lägga pengar oss. Så det här är stort för oss, att förbundet stöttar landslaget den här gången, säger Joanne Elgood.
Brittiskan kom till Sverige med sin man Mathias för snart tio år sedan och de landade i hans hemstad Helsingborg. Sedan några år tillbaka kombinerar hon ett jobb som instruktör på Helsingborgs Racketklubb med en egen elitkarriär och ett familjeliv med tre barn.
– Det gäller att pussla, men jag kan träna när det passar mig, mitt arbete och min familj. Enda besvikelsen är att jag inte har några kvinnor att spela med i Helsingborg. Det finns duktiga manliga spelare som jag tränar med tre–fyra gånger i veckan, men det är inte samma sak som att möta andra kvinnor.
Joanne Elgood.Bild: Britt-Mari Olsson
De senaste två åren har Joanne Elgood varvat spel i öppna svenska turneringar med att delta i en europeisk tour.
– Det är superroligt, jag har hittat min rätta nivå här, säger hon. Jag åker ut och spelar på olika ställen i Europa en gång i månaden och det funkar så att man samlar rankingpoäng. Jag är just nu rankad tvåa i Europa i klassen kvinnor 40–45 år.
När vi intervjuade Joanne Elgood 2015 sa hon att hon aldrig spelat bättre. Vi frågar om hon har fortsatt att utvecklas sedan dess.
– Ja, förmodligen, svarar hon. Men jag kämpar fortfarande med nerverna. Jag har alltid älskat den fysiska delen, men i turneringar är det mentala minst lika viktigt. Och det är svårt att träna på, enda sättet är att spela matcher.
Skulle du säga att det mentala har varit en barriär för dig?
– Ja. Det har blivit bättre, men jag vet fortfarande inte om jag verkligen njuter av det här. Jag blir väldigt nervös och sätter hård press på mig själv, jag tänker att jag borde vara ännu bättre.
Skulle du säga att du är en person med bra självförtroende?
– Som coach – ja! Och som person, mamma och fru. Men som spelare – nej. Jag kan mycket om squash och är bra på att coacha och motivera andra personer att hitta glädjen. Men när det kommer till mitt eget spel är det tuffare.
Vet du varför?
– Nej. Kanske för att allt detta har hänt lite senare i karriären för mig. Men jag jobbar med det, jag måste påminna mig själv att jag är bra. Och fokusera på positiva saker.
Joanne Elgood och Sverige vill avancera upp till division 2.Bild: Britt-Mari Olsson
Vid 40 års ålder ser Joanne Elgood inget slut på karriären. Närmaste uppgiften: att representera Sverige på EM i Riga.
– Vi vill upp i division två, det är ett realistiskt mål för oss.
Fakta

Joanne Elgood

Ålder: 40 år.

Familj: Gift med Mathias, mamma till Sebastian, 12, Anabelle, 8, och Lola, 6.

Bor: I Helsingborg.

Aktuell: Uttagen i Sveriges lag som ska spela squash-EM i Riga 25–28 april. Sveriges damer finns i grupp A tillsammans med Italien, Luxemburg, Estland och Vitryssland. Ettan och tvåan går sedan till ett slutspel med de två bästa lagen från grupp B. Slutligen är det två lag som avancerar till nästa års division två (de bästa nationerna finns i division ett). Sverige är representerat även på herrsidan.

Gå till toppen