Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stammisar tar farväl av Malmös äldsta ölhak – "För mig är det som en begravning"

Kondoleanser, vita rosor och gravöl. Malmös äldsta ölhak ligger på dödsbädden. På fredagen tog stammisar farväl.

Stammisen Britt Collin strör ut tio vita rosor och tänder ett begravningsljus. I 132 år har det skålats och skrålats på Göran Olsgatan 1.
Läs också Mattssons – Malmös äldsta ölkafé
Britt Collin har varit här och dansat kasedans nästan varje fredag – och lördag – i 26 år. För henne känns det som att begrava en nära vän nu när Mattssons musikpub stänger.
– Det känns fruktansvärt. Nu har vi ingenstans att gå. Jag är ju snart 70 år. För mig är det som begravning, säger hon.
Britt Collin.Bild: Patrick Persson
Hon kan inte plocka ut någon kväll som sticker ut som extra minnesvärd. För alla kvällar, säger hon, har varit hennes bästa kväll.
– Jag har säkert träffat minst hundra vänner på det här stället.
S:t Petri kyrka på andra sidan gatan tar snart över lokalen. Men kyrkkaffe och kör-repetitioner lockar inte Britt Collin.
– Jag är inte så kyrklig av mig, säger hon.
Läs också Malmös äldsta ölhall säljs efter 132 år – till Malmös äldsta kyrka
Lisa Camp, som drivit puben med Thomas Balogh, tycker att det trots allt känns rätt bra att Malmös äldsta kyrka tar över Malmös äldsta krog.
– Då blir i alla fall byggnaden bevarad som den är. Och det här stället har ju varit med om så mycket att det nog behöver guds hand över sig, säger hon och skrattar.
Lisa Camp.Bild: Patrick Persson
Ikväll har de hyrt in extra personal för att själva få tid att umgås med gästerna.
– Det känns konstigt. Sorgligt på ett sätt, men man orkar inte hålla på hur länge som helst. Det är rätt fysiskt ansträngande att jobba alla helger året om, säger Thomas Balogh.
Vad ska du göra nu?
– Nu ska jag ge min sambo Marie en chans att umgås lite mer med mig. Vi ska bjuda hem människor på fredagar och lördagar. Du vet, det är aldrig någon som lägger en 50-årsfest eller ett bröllop på en söndag, bara för min skull.
– Så jag har lite att ta igen.
Mattssons ölstuga som den såg ut i början av 1900-talet.
1979. Mattssons ölstuga på Göran Olsgatan, mittemot S:t Petri kyrka.Bild: Lars Cardell/Sydsvenskan.
Gå till toppen