Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gymnasieelev döms för knivhot under lärarlös lektion

16-åringen upptäckte att han hade en kvarglömd kniv i väskan. Han valde då att skämta genom att göra en parodi på rasistiska åsikter. Nu döms han för olaga hot och brott mot knivlagen.

De inblandade pojkarna går i samma klass men känner inte varandra så väl. Det konstaterar tingsrätten i sin dom mot en gymnasieelev.
I klassen har det flera gånger förekommit att elever skämtat om folkgrupper, och använt rasistiska anspelningar i skämtsamt syfte. Ord som ”jude” och ”neger” nämns i domen.
Men vid den aktuella händelsen var också ett vapen inblandat. 16-åringen satt i klassrummet på en lärarlös lektion när han upptäckte att han glömt kvar en kniv i sin väska. Han tog upp den och skämtade med sina bänkgrannar. Det var när klasskamraten i bänken framför vände sig om som 16-åringen riktade kniven mot honom och uttryckte sig både rasistiskt och hotfullt.
Det var ett skämt, säger han själv till tingsrätten. Han berättar att han log och använde överdrivet kroppsspråk. Det var menat som en parodi på extrema åsikter.
Men att andra också skämtar rasistiskt räcker inte, menar tingsrätten i sin dom. 16-åringen och den utsatta klasskamraten kände inte varandra särskilt väl, och även om det förekommit rasistiska skämt i klassen förut, så fanns det inte anledning för 16-åringen att anta att den andre skulle ta just det hotet som ett skämt.
16-åringen döms för olaga hot och brott mot knivlagen till ungdomstjänst om 35 timmar. Han ska också betala kränkningsersättning och skadestånd för sveda och värk till den utsatta klasskamraten.
Gå till toppen