Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Iksu försvarade SM-guldet: "Himla skönt"

Inget damlag hade försvarat sitt SM-guld sedan 2006. Då hette laget Iksu. Nu har Umeålaget upprepat bedriften. De vann SM-guldet 2018 efter seger med 4–2 över Kais Mora. – Det är så himla skönt, säger forwarden Sofia Joelsson till C More.

Iksu firar andra raka SM-guldet i innebandy, efter finalseger över Kais Mora.Bild: Janerik Henriksson/TT
Iksu hade fem stycken SM-guld under bältet inför den på förhand heta finalreprisen från förra året mot Kais Mora. Det första SM-tecknet inkasserades 2005 och redan året efter var det dags igen, då försvarade Iksu guldet efter seger mot Rönnby. Efter det har inget damlag lyckats med det konststycket.
Nu var det dags igen och nu var det återigen Iksu som lyckades upprepa bedriften.
– Vi kände väl att vi hade det i oss hela tiden. Vi har orken och stödet på läktaren. Vi visste att vi skulle ha det i dag, säger Sofia Joelsson till C More.
Med tio sekunder kvar av mittenperioden satte Emelie Wibrån det psykologiskt viktiga 2–1-målet. Det bäddade för Iksus sjätte SM-guld. Och på nytt skulle forwarden Sofia Joelsson stå i händelsernas centrum.
Det var en ganska avvaktande start på finalen där båda lagen skapade ströchanser, men båda finalmålvakterna – Moras Amanda Hill och Iksus Emelie Frisk – var på hugget.
Men Iksu skulle ändå gå in till paus i underläge. Med fem minuter kvar av perioden kunde Moras Jessika Eriksson pricka in ledningen.
De tillresta orangeklädda fansen från Västerbotten skulle inte behöva misströsta länge.
Iksu klev ut i andra och tog kommandot på en gång. 4.18 skulle Sofia Joelsson, som bland annat var en av förgrundsfigurerna i förra årets final, presentera sig. Emelie Wibron skickade en passning i sidled till Joelsson som nöp till och skickade in 1–1.
Det fortsatte att vara mycket Iksu efter kvitteringen. Mora hade svårt att organisera några ordentliga anfall, i stället kunde Iksu förfoga över mycket boll och komma i anfallsattacker. Målskytt Joelsson hade ett par fina lägen men gick bet.
Det gjorde inte Emelie Wibrån med tio sekunder kvar av andra perioden. Hon kunde helt ohotad slå in ledningen efter en delikat passning från Cornelia Fjellstedt. Blytungt för Kais Mora men ack så viktigt för Iksu och det blev upplagt för en rafflande avslutning av SM-finalen.
Det syntes att det var Mora som var i jaktläge, men det var ändå Iksu som fick utdelning.
Först kunde Sofia Joelsson något turligt tråckla in 3–1, sitt andra i matchen. Sedan satte Alice Granstedt 4–1 med sex minuter kvar. Mora fick dock in en reducering till, men det räckte inte.
Iksu drog återigen det längsta strået och är svenska mästare 2018.
På nytt tungt för Dalalaget, det här var deras tredje raka finalförlust.
Fakta

Senaste mästarna

2018: Iksu

2017: Iksu

2016: Pixbo

2015: Kais Mora

2014: Djurgården

2013: Rönnby

2012: Iksu

2011: Djurgården

2010: Rönnby

2009: Balrog.

Gå till toppen