Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Attacken i Syrien

Kemvapeninspektörer tar prover i Douma

Inspektörer arbetar vid platsen där den misstänkta kemvapenattacken i Douma i Syrien ägde rum. Samtidigt bombar regimen ett IS-fäste söder om Damaskus – och norr om staden drar sig rebeller tillbaka.

OPCW:s kemvapeninspektörer är på plats i syriska, krigshärjade Douma. Arkivbild.Bild: Hassan Ammar
Inspektörer från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har nått ända fram till den misstänkta krigsbrottsplatsen och tagit de första proverna.
"OPCW:s säkerhet har garanterats inte bara av den syriska sidan men även av det ryska befälet i Syrien", meddelar det ryska utrikesdepartementet.
Diskussioner om hur uppdraget skulle kunna utföras har pågått under veckan, sedan en FN-grupp som försökte besöka området fick vända tillbaka på grund av stridigheter.
Minst 60 människor dödades i vad som misstänks vara en kemvapenattack. Som ett svar på detta gick USA, Storbritannien och Frankrike till gemensam attack mot den syriska regimen och bombade flera militära mål i landet.
Det syriska styret har även tidigare anklagats för att ha använt kemiska vapen mot civila, men det har genomgående nekat till det.
Det ryska utrikesdepartementet förväntar sig att organisationen gör en "opartisk undersökning".
"Särskilt sedan detta är det första besöket på platsen för en misstänkt kemisk händelse i historien av det så kallade syriska syndaregistret", skriver det i ett uttalande.
USA och Frankrike har anklagat Ryssland för att medvetet ha försvårat gruppens resa.
I distriktet strax söder om Damaskus har regimen under lördagen bombat ett IS-kontrollerat område med hjälp av såväl flygplan som helikoptrar, i ett försök att tvinga jihadistgruppen på flykt.
"Det är strider och intensiva lufträder i dag, men ingen strategisk framkomst på marken", säger Rami Abdel Rahman vid det Londonbaserade, oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.
Sex civila har dödats på marken, enligt gruppen. Enligt syriska statsmedier har flera av IS vapendepåer i området förstörts.
Och nordost om Damaskus har rebellstyrkor börjat dra sig tillbaka från bergsenklaven Qalamoun, enligt statliga syriska medier och rebellrepresentanter. Enklaven ligger ungefär fyra mil norr om huvudstaden.
Tidigare i veckan bombade Ryssland området och efter flera dödsfall kom representanter för rebellgrupperna till förhandlingsbordet. Där kom de fram till att samtliga rebeller ska överge området och stora delar av sina vapenförråd, samt bege sig till andra rebellkontrollerade områden i norra Syrien.
Fakta

Bakgrund: Den misstänkta kemvapenattacken

Minst 60 människor dödades i den misstänkta kemvapenattacken i Douma den 7 april nära Syriens huvudstad Damaskus, enligt den syriska hjälporganisationen UOSSM. Enligt Världshälsoorganisationen WHO har så många som 500 människor drabbats av förgiftningsliknande symptom till följd av angreppet.

En knapp vecka senare gick USA, Storbritannien och Frankrike till gemensam attack mot Syrien och avfyrade robotar mot militära anläggningar, i syfte att försämra regimens förmåga att utföra kemvapenattacker. Ryssland, som stödjer president Bashar al-Assad, hävdar att attacken är fabricerad av västländerna.

Det är inte första gången som den syriska regimen misstänks ha använt kemiska vapen. Efter en attack mot Damaskusförorten Ghouta i augusti 2013, då över 1 000 personer dödades, lovade regimen att redovisa alla kemiska vapen.

I april 2017 utfördes en attack i Khan Sheikhun, då över 80 personer dödades av nervgasen sarin. FN:s utredare slog senare fast att Assadregimen låg bakom och USA svarade med att bomba en syrisk militärbas.

Gå till toppen