Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Omfattande strömavbrott lamslog västra Malmö

På lördagskvällen inträffade ett omfattande strömavbrott i västra Malmö. Nästan 15 000 kunder påverkades och även mobilmaster från Telia och Telenor slutade fungera. Strax innan midnatt hade samtliga hushåll fått strömmen tillbaka.

Hyllie station vid 22.30-tiden på lördagskvällen.Bild: Patrick Persson
Strax innan klockan 22 började läsare höra av sig till Sydsvenskan om att strömmen hade gått i stora delar av västra Malmö.
Inledningsvis var över 15 000 hushåll påverkade av strömavbrottet, i områdena Bunkeflo, Hyllie, Kulladal, Limhamn, Tygelsjö och Västra Klagstorp.
– Det är fel i en stor station i Hyllie. Vi har folk som är på väg ut. Än så länge kan vi inte säga mer än var felet är, sa Lena Berglund på Eons pressjour vid 22.10-tiden.
– Förhoppningsvis kan vi koppla om så att en del kunder kan få tillbaka strömmen snart. Vi hoppas att detta inte ska bli långvarigt men vi vet inte i nuläget, fortsatte hon.
Även mobilmaster tillhörande Telia, Telenor och Bredbandsbolaget slutade fungera under kvällen, vilket berodde på strömavbrottet. För Telias del rörde det sig om 3G-master (mobilt internet) i Malmö- och Limhamnsområdet. För Telenor och Bredbandsbolaget låg tio master nere.
– Strömavbrott är något vi är förberedda för. Det finns olika typer av reservlösningar, vissa kan ha dieselaggregat som kan gå i flera dagar, andra har batterilösningar som går i ungefär fyra timmar, sa Aron Samuelsson, kommunikationschef vid Telenor.
Strax innan klockan 22.30 fick cirka 8 000 hushåll tillbaka strömmen. Felet fanns i en transformatorstation och Eon fortsatte arbetet med att få tillbaka strömmen till de 7 000 kunder som fortfarande var drabbade.
Strax efter klockan 23 återstod knappt 3 150 hushåll som saknade ström, och vid midnatt meddelade Eon att samtliga kunder hade fått strömmen tillbaka.
Utanför Malmö arena vid 22.30-tiden.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen