Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Omfattande strömavbrott lamslog västra Malmö

På lördagskvällen inträffade ett omfattande strömavbrott i västra Malmö. Nästan 15 000 kunder påverkades och även mobilmaster från Telia och Telenor slutade fungera. Strax innan midnatt hade samtliga hushåll fått strömmen tillbaka.

Hyllie station vid 22.30-tiden på lördagskvällen.Bild: Patrick Persson
Strax innan klockan 22 började läsare höra av sig till Sydsvenskan om att strömmen hade gått i stora delar av västra Malmö.
Inledningsvis var över 15 000 hushåll påverkade av strömavbrottet, i områdena Bunkeflo, Hyllie, Kulladal, Limhamn, Tygelsjö och Västra Klagstorp.
– Det är fel i en stor station i Hyllie. Vi har folk som är på väg ut. Än så länge kan vi inte säga mer än var felet är, sa Lena Berglund på Eons pressjour vid 22.10-tiden.
– Förhoppningsvis kan vi koppla om så att en del kunder kan få tillbaka strömmen snart. Vi hoppas att detta inte ska bli långvarigt men vi vet inte i nuläget, fortsatte hon.
Även mobilmaster tillhörande Telia, Telenor och Bredbandsbolaget slutade fungera under kvällen, vilket berodde på strömavbrottet. För Telias del rörde det sig om 3G-master (mobilt internet) i Malmö- och Limhamnsområdet. För Telenor och Bredbandsbolaget låg tio master nere.
– Strömavbrott är något vi är förberedda för. Det finns olika typer av reservlösningar, vissa kan ha dieselaggregat som kan gå i flera dagar, andra har batterilösningar som går i ungefär fyra timmar, sa Aron Samuelsson, kommunikationschef vid Telenor.
Strax innan klockan 22.30 fick cirka 8 000 hushåll tillbaka strömmen. Felet fanns i en transformatorstation och Eon fortsatte arbetet med att få tillbaka strömmen till de 7 000 kunder som fortfarande var drabbade.
Strax efter klockan 23 återstod knappt 3 150 hushåll som saknade ström, och vid midnatt meddelade Eon att samtliga kunder hade fått strömmen tillbaka.
Utanför Malmö arena vid 22.30-tiden.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen