Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Möbeldirektören blev egyptolog och författare

Leif H Hjärre är företagsledaren som blev amatöregyptolog och författare. Nu är han aktuell med sin fjärde bok som inte bara handlar om Egypten. Där berättar han även om uppväxten i Gärsnäs och Ystad, där han gick i samma skola som Piraten och Ernst-Hugo Järegård.

Leif H Hjärre hemma i Gärsnäs. annars har han tillbringat mycket av sitt liv på resande fot, i synnerhet till Egypten.Bild: Ulf Sundberg
– Vi möts i villan i Gärsnäs som fadern en gång byggde och där Leif H Hjärre bott hela sitt liv när han inte varit på resande fot.
Farfadern grundade vad som sedermera blev Gärsnäs möbler och stannade kvar i familjens ägo i 106 år innan Leif sålde företaget, när inte barnen ville ta över.
– Då var jag 60 år och kunde inleda min karriär som författare i och med att min första bok om Egypten kom ut.
Att han valde att skriva om Egypten istället för Iran dit han reste för att handla med mattor är mullornas fel menar han.
– Det var min far som började med mattorna men jag expanderade rörelsen och reste mycket i Iran på inköpsresor, säger han och visar en fin matta på golvet i vardagsrummet.
När sedan revolutionen kom 1979 var det slut på det och hans sista besök i landet var 1978.
Då hade han ändå lagt ner tid på att lära sig persiska för att bättre kunna kommunicerade med matthandlarna.
– Jag tyckte jag behövde kunna i alla fall lite av språket så jag tog kontakt med Linguaphone som sålde språkkurser på skiva.
– De berättade att de kanske hade en gammal kurs liggande som jag kunde få köpa. Problemet var att de inte visste hur gammal den var men det tog jag reda på.
– Det visade sig att kursen var från 1925 och de här var på 60-talet så när jag första gången skulle använda språket undrade de varför jag talade så ålderdomligt.
Han fick ändå användning av språket en gång:
– Det var i baren på Hotell Kramer i Malmö. Några män, varav en såg ut som perser, satt vid ett bord och jag gick fram och presenterade mig. Efter en stund frågade jag persern vad han tyckte när jag rabblade den enda fras jag lärt mig "Min väns hus står vid bergets fot". Efter det slutade jag försöka prata persiska, konstaterar han med ett skratt.
Ungefär samtidigt hade företaget fått i uppdrag att inreda den svenska ambassaden i Kairo så Leif åkte dit och blev förälskad i landet.
Sedan dess har det blivit många resor till Egypten, bara sedan millennieskiftet 32 stycken, och han både lett grupper och guidat kungen vid ett av hans besök i landet.
– Då åkte vi bland annat flodbåt på Nilen när det inte bar sig bättre än att båten gick på en sandrevel. Det var sådan fart att vattnet i poolen kastades upp och landade i våra groggar, även kungens, konstaterar han.
Det är en av historierna han berättar i boken men där finns också delar av hans eget liv beskrivet. Som hur den tioårige gossen fick gå i skola i Ystad istället för att kanske bli mobbad av barnen i byn. Under gymnasietiden bodde han senare inackorderad och lyckades bli vräkt tre gånger efter lite för vilda eskapader för hyresvärdinnans del.
Att de historierna finns nedtecknade är resultatet av lyckliga omständigheter.
– Jag var övertygad om att det aldrig skulle bli någon mer bok efter Egyptenböckerna men när jag pratade med Skåneländska akademien om deras årsbok blev jag erbjuden att skriva den och det blev den här.

Leif H Hjärre

Bor: I Gärsnäs.
Familj: Hustrun Anna, fyra barn och flera barnbarn. Pointern Isis.
Ålder: 78 år.
Gör: Pensionerad vd för Gärsnäs möbler, amatöregyptolog och författare.
Aktuell: Har precis släppt sina memoarer "Österlenskt och Österländskt" på Carlsson Bokförlag.
Gå till toppen