Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andreas Ekström: Sjöslag, fylleslag, tillslag

Kanske dags för ett försiktigt reformarbete?

Andreas Ekström krönikör SydsvenskanBild: Ingemar D Kristiansen
Siste april närmar sig och det är dags att supa sig till apstadiet. Vi har så fina traditioner här i stan.
Stadsparken ska få sig en omgång den sent ska glömma, det är sedan gammalt. Vi har så fina traditioner här i stan.
Parentesen-området har tidigare år blivit så sönderfestat att AF Bostäder i år har infört inpasseringsband, som till en festival. Varje hyresgäst får två gästband. Det går inte annars. Det blir trots tydliga anslag snart sjöslag och fylleslag, och så slutligen tillslag. Vi har så fina traditioner här i stan.
Om jag får gissa känner många Lundabor ungefär som jag inför det där: Det är väldigt roligt och helt hopplöst störigt samtidigt. Å ena sidan är det klart att man tycker om Siste april med allt vad det innebär. Det är ju det som är Lund! Vi har så fina traditioner här i stan!
Å andra sidan kanske en del traditioner – särskilt sådana som framkallar förstörelse, nedskräpning och inte minst grundlägger framtida missbruk – vara värda ett ska vi kalla det försiktigt reformarbete?
Det har ändå hänt mycket bra på den fronten, det är stor skillnad på bara tjugo år. Det finns forskning som visar att yngre personer dricker mindre i dag. Kanske för att de röker illegala grejer i stället, kanske för att de umgås mer hemma och via digital distans, kanske för att det har blivit en så stark trend att sköta om sin kropp.
Sallad och tonade muskler är liksom mer Instagrammässigt än bak- och bukfylla.
Några grundläggande grejer kanske man nu kan få påminna om, helt oironiskt, när det är en vecka kvar. Helt utan att be om ursäkt för moralism eller antifestiskt sinnelag.
• Hänsyn är alltid rätt. Med ett minimum av ansträngning kan man göra omvärldens upplevelse av vårfesten lite bättre – för att inte tala om upplevelsen av arbetsdagen som väntar dagen efter för kommunpersonal som ska städa i röran.
• Människor som inte har fyllt arton år ska inte dricka alkohol. Den som fixar alkohol till yngre personer bryter mot lagen.
• Man kan ha roligt utan att dricka. Man kan också dricka utan att ha roligt. Sambanden är inte hundraprocentiga.
Och en sak till: kraven på hänsyn och anpassning ställs nästan alltid på festande studenter, och det är kanske rimligt just när vintern rasat ut och karnevalen snart rasar in och festandet tar sig så ljudliga och extroverta uttryck. Men det där måste gå i båda riktningarna.
Att bo i Lund är att bo i en studentstad. Orkar man inte med det så kan det vara så att man bor på fel plats.
Gå till toppen