AnnonsIca Malmborgs

Ali Riley älskar fotboll och är nyfiken vegan

Hon är stjärna i FC Rosengård med Ica Malmborgs som en av lagets huvudsponsorer. På fritiden brinner hon för att fler ska lära sig vad bra mat – gärna vegetariskt – betyder för hälsa och för att må bra. Både för att få framgång på fotbollsplanen och för att lyckas i skolan.

Dessutom är hon nyfiken vegan!

Ali, smeknamn för Alexandra, har en mamma från Kina, en pappa från Nya Zeeland och har själv växt upp i USA, närmare bestämt i Los Angeles.

Hon har spelat fotboll i princip så länge hon kan minnas. Talang och hårt jobb på träningarna har tagit henne så långt man kan komma med tre VM och tre OS på meritlistan för Nya Zeelands landslag som facit, så här långt. Att det blev Nya Zeelands landslag i stället för USA:s berodde på att det aldrig kom någon fråga från det amerikanska fotbollförbundet om hon ville spela för USA.

Förutom det är hon till lika delar firad som fruktad vänsterback i FC Rosengård. Firad av lagkamraterna och hemmapubliken för sin spelskicklighet och för att hon aldrig ger upp. Fruktad av motståndarna för sin beslutsamhet och förmåga att dribbla sig ur besvärliga situationer.

– Fotboll är en stor del av mitt liv. Jag är så lycklig över att varje dag få vakna och veta att fotboll är mitt jobb. Jag älskar att träna och att hela tiden försöka bli bättre på det jag gör. Och att spela match är ren glädje.

När Ali inte spelar match eller tränar brinner hon för kost och hälsa. Hon är utbildad hälsocoach och jobbar mycket med att lära unga spelare, och andra, om vad och när man ska äta för att kunna prestera absolut bäst, både på planen och i skolan.

– Först ville jag bara laga mat för att det var gott, sedan för att vara nyttig. Nu gör jag det för att det är både gott och nyttigt och för att visa på hur det vi stoppar i magen påverkar oss, både fysiskt och psykiskt, säger hon.

Själv kallar hon sig för flexitarian. Mest för att det kan vara svårt att hitta bra vegetariska rätter när hon reser till bortamatcherna med FC Rosengård, och då för att inte krångla till det för dem som ska planerar resorna. Men hemma blir det nästan uteslutande vegetariska rätter och på senare tid också allt mer veganska som hamnar på tallriken.

– Jag har upptäckt att jag mår så mycket bättre när jag väljer bort kött och andra animaliska produkter. Jag får mer energi, känner mig starkare och orkar mycket mer. Dessutom är det bra för miljön, och det är viktigt för mig.

– Sedan jag lade om till en diet som är vegansk har jag också märkt att kroppen återhämtar sig snabbare. Tidigare tog jag en powernap varje dag, men det behöver jag inte längre. Jag har dessutom mindre ont nu än tidigare efter match.

När Ali inte tränar eller spelar match tillbringar hon mycket tid hemma i köket med att laga mat, som sambon Lucas får testa och som hon sedan bloggar på Love2eat2love.com. Det är hennes egen blogg med följare i såväl Sverige, USA som Nya Zeeland.

– Jag vill gärna väcka andras nyfikenhet på vegetarisk och vegansk matlagning och på min blogg berättar jag om hälsa och kost och publicerar mina recept.

– Många tror att det är komplicerat att laga vegetariskt eller veganskt, eller att det ska vara svårt att hitta till exempel veganska produkter när man ska handla. Men det är precis tvärtom, tycker jag. Det går att laga så otroligt mycket gott, och variera kan man göra i all oändlighet.

Att hitta bra råvaror för att göra veganska alternativ är inte heller svårt, menar Ali.

– I grunden handlar det om att veta vilka näringsämnen kroppen behöver och hur man framför allt hittar andra proteinkällor som ersätter protein från kött, fisk och mejeriprodukter. Det kan man göra genom att i stället välja baljväxter som böner, kikärter, men också linser, chiafrön, quinoa, och olika sojaprodukter, men också spenat, broccoli, brysselkål. Nötter och mandlar innehåller också mycket proteiner.

– Dessutom finns det mesta att köpa i vanliga livsmedelbutiker, vilket jag uppskattar. Utbudet av veganska produkter ökar också hela tiden.

Här intill hittar delar Ali med sig av två veganska recept som både är lätta att laga och smakar himmelskt gott. Ingredienserna hittar du givetvis hos Ica Malmborgs.

– Jag hoppas verkligen att alla ska bli nyfikna och upptäcka hur gott det är att äta vegetariskt och hur enkelt det är att laga veganskt, avslutar Ali Riley.

Fakta

Ica Malmborgs är en av FC Rosengårds sponsorer

"Vi gör det för att vi vill stödja en av Sveriges bästa fotbollsklubbar som också fokusera på hälsa och allas lika värde. Spelarna i FC Rosengård är dessutom viktiga förebilder för många tjejer och killar i Malmö som spelar fotboll. I Lund sponsrar vi Lugi handboll."

Ali Riley, 30 år:

Aktuell: Vänsterback i FC Rosengård och som inspiratör för vegetarisk och vegansk matlagning.

Bor: I lägenhet i Slottsstaden i Malmö.

Familj: Sambon Lucas och Kia som är en korsning mellan amstaff och pitbull samt föräldrarna i Los Angeles.

Tidigare klubbar: Westside Breakers, So Cal United, FC Gold Pride (San Francisco) och Western New York Flash. Lagkapten i Nya Zeelands landslag.

Senast bok: “Jag är Zlatan” på svenska.

Senaste film: The Shape of Water.

TV-serie: Suites.

Gör en fredagskväll: Går på restaurang med min sambo och sedan gärna på bio.

Gör en lördagskväll: Förbereder mig inför match.

Bra på: Fotboll, laga mat och fotografera.

Partytrick: Kan stå på händer i flera minuter.

Gillar: Rättvisa, att vinna och att fika.

Ogillar: Orättvisor, att förlora och den skånska vintern.

Tycker om: Poké bowl och vietnamesiska sommarrullar.

Tycker inte om: Falukorv, sill och Kalles kaviar (ursäkta Sverige).

Motto: Kämpa! Ge aldrig upp!

Fakta

Vegansk fudge

Glutenfria och veganska

250g svarta bönor

1 dl raw kakao

½ dl mandelsmör (naturellt)

½ dl osötade kokoschips

9 st stora, torkade dadlar

2 tsk rumstempererad kokosolja

2 tsk vaniljextrakt

En nypa halvssalt

Blanda alla ingredienser i en mixer till en slät massa.

Tryck ut fudgesmeten i en låg form och ställ i frysen i minst en timme innan servering.

Kan förvaras i kyl i upp till en vecka och i frysen i cirka en månad.

Fakta

Veganska Bounty Bars

200 g osötade, rivna kokosflingor

250 ml kokosmjölk

4-6 msk lönnsirap

2 msk kokosolja

1 tsk vaniljpulver

200 g mjölkfri mörk choklad

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa (sedan) i ca 5 minuter till en jämn smet. Saknar du en mixer går det lika bra att använda en skål och mixerstav.

Fördela smeten jämnt på en bricka eller skärbräda klädd med bakplåtspapper.

Ställ brickan med smeten frysen, minst 1 timme.

Ta sedan ut brickan ur frysen och skär i lagom stora bars.

Smält chokladen.

Låt sedan bitarna stelna på en bricka klädd med bakplåtspapper i kylskåpet.

Förvaras i tätslutande burk med lock i kylskåpet.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan