Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvinnojouren i Lund sätter vardagsvåldet i fokus

Våld kan utövas fysiskt, men också psykiskt, sexuellt, materiellt och ekonomiskt. I en ny kampanj uppmärksammar Kvinnojouren i Lund vardagsvåldet, det våld som är vanligast men som sällan ger stora rubriker.

Ungefär var tredje kvinna blir under sin livstid utsatt för våld av en närstående man. Men det finns ofta en stereotyp bild av vem som blir utsatt och hur våldet utövas, som inte alltid stämmer med verkligheten, enligt Kvinnojouren Lund.
– Det vanligaste våldet sker i vardagen. Genom kampanjen hoppas vi på en ökad förståelse och ökad kunskap om vad våld i nära relationer är och hur det drabbar den som utsätts, säger Malin Beckman, verksamhetsutvecklare.
En vanlig missuppfattning är att bara det fysiska våldet räknas som våld, i själva verket är våldsformerna flera.
– Det kan vara ständiga kränkningar, förminskningar och förlöjliganden som är psykiskt nedbrytande. Det fysiska våldet föregås ofta av psykisk nedbrytning.
En kränkning kanske inte uppfattas som så allvarlig men sammantaget bildar flera händelser en vardag av våld och som i kombination med det grövre våldet bryter ner den utsatta.
För att nå våldsutsatta innan de grova våldet sker, och på så vis rädda liv, driver Kvinnojouren en kampanj i sociala medier där de utsattas röster hörs.
Genom att öka kunskapen om vardagsvåldet hoppas Kvinnojouren Lund att fler ska känna igen våld, både som drabbad och som utsatt.
Kampanjen startade för några veckor sedan och pågår i ytterligare någon vecka.
– Hittills har vi fått in ett fyrtiotal svar.
Den som har varit våldsutsatt och vill dela med sig av sina erfarenheter hittar en enkät med frågor på Kvinnojouren Lunds hemsida. Alla är välkomna att svara oberoende könsidentitet, sexuell läggning och relationsform.
Gå till toppen