Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elektrikern som inte räds de vilda djuren

Han har jobbat sig runt världen som elektriker men det är som naturfotograf han vill bli ihågkommen. – Älskar man djur vill man fotografera dem, förklarar han sin kärlek till djuren och kameran. Nu fyller Dick Persson 75 år.

Dick Persson med ett av sina husdjur, en Kejsarskorpion som han har tillstånd för att ha. "Ett bett av dem känns mindre än ett myggstick", förklarar han.Bild: Ulf Sundberg
Han är uppvuxen i skogarna vid Högseröd utanför Eslöv där fadern drev ett litet lantbruk och djurintresset syntes tidigt.
– Till mina föräldrars förtret fick jag aldrig för många husdjur utan tog hem både vilda och tama djur. Jag vet inte riktigt varifrån jag fick intresset men Carl von Linné har alltid varit en husgud för mig.
När Dick var 14 år byggde familjen om på gården och då kom en elektriker på besök.
– Nä min far såg honom jobba undrade han om inte jag kunde få börja som lärling hos honom och det var så jag kom att bli elektriker.
Efter flera vidareutbildningar och militärtjänst kom så chansen att närma sig de tropiska djuren när han var 21 år.
– Min chef frågade om jag ville åka till Tunisien och arbeta som elinstruktör. Jag funderade ett par dagar men bestämde mig för att åka.
Det kom att bli den första utstationeringen av många i framför allt Afrika och arabvärlden. Dessutom gav det honom chansen att kombinera jobbet med intresset för djur. Bland annat dokumenterade han djurlivet i Libyen mellan kusten och 100 mil inåt landet.
– Där finns alla naturtyper och därmed massor av djur att fotografera. Jag kallades den galne svensken i arabvärlden eftersom jag hela tiden åkte ut och fotograferade.
Mest fascinerades han av djuren i öknen.
– Ökendjuren är fantastiska . Eftersom det är ont om mat har djuren lärt sig en massa knep för att överleva. Dessutom upptäckte jag en ny insekt som fått namn efter mig: Reduvius Dicki.
Av allt hans fotograferande har det blivit utställningar. för närvarande finns hans djurbilder på 13 museer i framför allt Afrika.
– En av dem är den största permanenta naturutställningen i världen och finns på Tanzanias naturhistoriska museum i Arusha. De har 365 bilder som jag har tagit, säger han stolt.
Även hemma i Lund hänger massor med bilder tillsammans med antikviteter han köpt på sina resor. Dessutom står ett antal terrarier utställda i rummen. I ett av dem rör sig några små blå ödlor.
– Det är Turkos Dvärggecko. När jag tittar på tv upptäcker jag ibland att jag tittar på dem istället för tv:n, förklarar han.
I ett angränsande terrarium sitter även några pilgiftsgrodor och på frågan hur han vågar ha sådana hemma svarar han:
– De är inte giftiga. Eftersom de inte får några myror att äta så bildar de inget gift, förklarar Dick.
I ett annat terrarium lyfter Dick på en stock och avslöjar två skorpioner.
– Det är världens största skorpion Kejsarskorpionen men den är ofarligare än en mygga, berättar han och tar upp den ena av dem i handen.
Han har licens för skorpionerna och de andra djuren och poängterar att de inte är vildfångade.
– Mina djur är uppfödda i Europa så allt är lagligt.
Där det inte sitter bilder eller står terrarier är väggarna fyllda av bokhyllor med zoologisk litteratur.
– Redan som liten läste jag alla böcker om djur och natur vi hade i hemmet och sedan har jag fortsatt läsa, förklarar Dick som numera nöjer sig med läsandet och att titta på bilderna och djuren han har hemma.

Dick Persson

Bor: I Lund.
Gör: Pensionerad elektriker och naturfotograf.
Familj: Dottern Pauline och sonen Stefan.
Aktuell: Fyller 75 år den 24 april.
Övrigt: "Var rädd om naturen så är naturen rädd om dig".
Gå till toppen