Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmö vill att att fler hittar till Torup

En halv miljon besöker rekreationsområdet Torup årligen, de flesta besökarna kommer från Malmö. Nu vill Malmö stad, som äger marken, göra en nysatsning för att ännu fler ska hitta dit.

Rekreationsområdet är fullt med olika aktiviteter.Bild: Lars Brundin
Fem kilometer utanför stadsgränsen äger Malmö stad 560 hektar mark i Svedala kommun. Skog, park, åker, betesmark och trädgårdar, en massa byggnader som ett slott, friluftsanläggningar och museum ingår i egendomen.
Det var 1970 som Malmö stad köpte marken i Bokskogen för att garantera Malmöbornas tillgång till ett strövområde i stadens närhet. Då var det 970 hektar mark sedan dess har Malmö sålt mark till bland annat golfklubben PGA respektive Torups Gård AB , sammanlagt 360 hektar mark för tillsammans 58 miljoner kronor.
Torup slott är allmänhetens igen.Bild: Åsa Sjöström
Nu planerar Malmö stad att göra en nysatsning på området som är kvar. En utredning visar att det finns många möjligheter att öka antalet besökare och aktiviteterna i Bokskogen, men att det behövs investeringar i både byggnader och mark och för att nå målen.
Läs också Torups slott öppnar portarna igen
Lättillgängligt fritids- och kulturliv och en pedagogiska plats för Malmös skolor är ledorden för en utredning som presenteras för tekniska nämnden på tisdagen.
Utredningsförslagen sammanfattas i:
• levandegöra natur, skog och mark.
• ge upplevelser från jord och skog till bord.
• vara en plats där kultur och historia får liv – där Torups slott står i centrum.
För att nå dit krävs det också mer pengar till drift, underhåll, aktiviteter och marknadsföring
och mer personal.
2016 gjorde opinionsföretaget Novus en kännedomsundersökning bland tusen Malmöbor.
Undersökningen visade att nio av tio känner till Torup och har besökt området någon gång. Sex av tio hade varit en eller flera gånger det senaste året. Nästan alla, nio av tio, tycker om området.
Gå till toppen