Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vellingebor stämmer kommunen för rätten till sin mark

Vellinge kommun fick fastighetsägare att överlämna gratis tomtmark – och betala tusentals kronor i avgift för överföringen. Nu driver Tommie och Lena Dahlström från Höllviken frågan vidare i rätten. En dom som kan bli den första av många.

Tommie Dahlström från Höllviken (i mitten) tvingades lämna ifrån sig tomtmark till Vellinge kommun utan ersättning. Nu inleder han tillsammans med juristerna Alexandra Loyd och Johannes Forssberg kampen för att få tillbaka sin mark.Bild: Patrik Renmark
Tommie och Lena Dahlström har bott i Vellinge kommun sedan 1980. För fem år sedan ville de sälja sitt hus och bygga ett mindre sedan barnen flyttat hemifrån. Men när de kontaktade kommunen kom ett oväntat motkrav: För att få bygglov skulle de avstå 52 kvadratmeter av tomten de nyss köpt till kommunen. De skulle dessutom betala lantmäteriets förrättningskostnad på 26 000 kronor. Argumentet var att tomten måste överensstämma med detaljplanen för att bygglovet skulle kunna beviljas enligt plan- och bygglagen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen