Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Klart i dag: 130 ensamkommande ungdomar får fortsätta studera i Malmö

Kommunen ska erbjuda ensamkommande flyktingar som hunnit fylla 18 år under Migrationsverkets långa handläggningstider att fortsätta studera i Malmö. Beslutet gick igenom under onsdagen och rör i dagsläget 130 ungdomar.

Ensamkommande ungdomar som studerar på gymnasiet i Malmö och som är mitt uppe i en asylprocess, ska få stanna i kommunen för att studera vidare, även om de fyllt 18 år eller fått sin ålder uppskriven.
Det beslutades under arbetsmarknads- och socialnämndens möte på onsdagen där MP, S och V röstade för förslaget.
– Dessa ungdomar behöver en bra start när de kommer till Sverige. Men vi har haft långa handläggningstider och det har inneburit att många går runt och oroar sig för att bland annat behöva flytta till en ny stad, ny skola och hitta nya vänner. Det här innebär nu en bättre möjlighet till att etablera sig i samhället, säger Märta Stenevi, gruppledare för Miljöpartiet i Malmö.
Märta Stenevi, gruppledare och förstanamn för Miljöpartiet i Malmö i valet till fullmäktige.Bild: Sara Johari
I dag har Malmö stad ansvar för 515 ensamkommande barn och ungdomar, varav 130 befinner sig i en asylprocess. Det är dessa 130 personer som beslutet berör i dagsläget, eftersom de förlorar sitt ordnade boende från kommunen när de fyller 18 år.
– Det görs en individuell bedömning, men det är troligt att ungdomarna fortsätter bo kvar där de redan bor, säger Janne Grönholm (MP) vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.
När regeringen presenterade höstbudgeten fanns det pengar öronmärkta till de kommuner som väljer att ha fortsatt ansvar för ensamkommande även efter 18-årsdagen.
– Det täcker inte hela finansieringen men det ger oss en möjlighet att mötas upp med resten av pengarna, säger Märta Stenevi.
Vad innebär det mer konkret för Malmö som kommun?
– Egentligen innebär det att vi får något fler ensamkommande som vi behåller ansvaret för. Men som vi ser det så är väletablerade ungdomar också en tillgång i Malmö. På det sättet gör vi en social investering i de här ungdomarna och ger dem en möjlighet till att landa i tillvaron och få en sammanhängande skolgång, säger Märta Stenevi.
John Roslund (M).Bild: Linda Andersson
Men att regeringen lovat att skjuta till pengar räcker inte, enligt John Roslund (M), andre vice ordförande i nämnden.
– I grunden är det så att vi har en ekonomi som vi ska förhålla oss till. Att då säga att Malmö stad är beredd att ta kostnader, är inte att ta ekonomiskt ansvar. Jag ser inte det här som en humanitär fråga, eftersom det här är en grupp människor som Migrationsverket ska ta ansvar för.
Arbetsmarknads- och socialnämnden fick i uppdrag i vintras att utreda frågan. Det var utifrån den utredningen man tog fram förslaget.
Beslutet i nämnden råkade sammanfalla med Centerpartiets besked om att de kommer rösta för regeringens förslag om en ny chans för ensamkommande att studera på gymnasiet.
– I går det kom det ett glädjande besked i den frågan och det råkade sammanfalla med det här beslutet, säger Janne Grönholm.
Fakta

Så här fungerar det

I dag fördelas ansvaret för ensamkommande barn mellan landets olika kommuner. Barnen blir placerade på ett kommunalt boende och studerar i skolan i väntan på ett besked om uppehållstillstånd.

Vid 18 år faller ansvaret på Migrationsverket som ordnar boenden på anläggningar som kan ligga i en helt annan kommun.

Det innebär oftast att man som ensamkommande måste byta skola om boendet som Migrationsverket ordnat inte ligger i närheten. Man har möjlighet att tacka nej till Migrationsverkets boende men måste då själv hitta ett boende om man vill stanna i Malmö och studera vidare på sin skola.

Med dagens beslut ska de ensamkommande ungdomarna som fyllt 18 år få stanna i kommunen och behålla sitt boende. Därmed slipper man bryta upp skolgången på olika skolor, i väntan på beskedet om uppehållstillstånd. Det gäller även de som får sin ålder uppskriven till 18 år.

Beslutet börjar gälla omgående.

Gå till toppen