Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lotta Wendel: Det är omöjligt att skipa rättvisa för Kim Wall

Alldeles säkert en rättvis dom men den reparerar inte skadan som är skedd.

Bild: Tom Wall
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Peter Madsen döms till livstids fängelse för mord, brott mot griftefriden och sexualbrott. Den danska domstolen har tagit intryck av de makabra detaljer som framkommit under rättegången. Man har lagt vikt vid Peter Madsens dokumenterat stora intresse för sadistisk misshandel av kvinnor, att han hade försökt få med sig flera kvinnor till ubåten tidigare och att han sett till att ta med sig verktyg och annat material som knappast tjänat något annat syfte än att begå brott.
Ett så grovt, hänsynslöst och planerat brott förtjänar lagens strängaste straff. Till skillnad från i Sverige offentliggörs själva domen först senare, så domstolens närmre bedömning kan man ännu bara spekulera i.
En allmän tanke bakom straffrätten är att påföljder ska fungera avskräckande och normbildande. Det är en meningslös tanke i detta fall. Ingen vanlig människa skulle komma på idén att iscensätta de handlingar som Peter Madsen gjort sig skyldig till. Madsen själv tycks också fullständigt obenägen att förändra sig. I den rättsmedicinska undersökningen fastställs att han har en allvarlig personlighetsstörning med psykopatiska och narcissistiska drag. Han gör anspråk på att vara en intellektuell person, men har en extremt begränsad förmåga att reflektera över sig själv och sina handlingar. Han saknar känslomässigt djup och empati och han visar en allvarlig brist på ånger och skuldkänslor. För en sådan person fungerar ett straff knappast avskräckande.
Av den rättsmedicinska undersökningen framgår att det med hänsyn till Peter Madsens avvikande sexualitet finns en hög risk för återfall i brottslighet. Straffets huvudfunktion i detta fall är alltså att under så lång tid som möjligt rent faktiskt hindra honom från att begå nya brott.
Domstolen hade att välja mellan tre alternativ. Man kunde inte döma till rättspsykiatrisk vård. Enligt den danska lagstiftningen krävs för detta att personen var ”sinnessjuk” eller i liknande tillstånd vid gärningen. Peter Madsen har en allvarlig psykisk störning, men räknas likväl som tillräknelig i den danska lagens mening. Livstids fängelse blev då den självklara påföljden.
I Danmark finns också möjlighet för domstolen att besluta om förvar, som precis som livstids fängelse är tidsobestämt. Men förvar tycks främst beslutas i de fall där den dömde är alltför farlig för ett tidsbegränsat straff, men brottet inte tillräckligt allvarligt för att leda till livstids fängelse.
Är domen rättvis? Det är den alldeles säkert, om man menar att den följer ett demokratiskt fastställt regelverk. Men om frågan gäller ifall domen i någon mening reparerar skada måste svaret bli nej. Att skipa rättvisa är möjligt där det handlar om att få avtal att följas eller om resurser som ska fördelas. När det handlar om sådant som i grunden är betydelsefullt är livet djupt orättvist. Vi kommer aldrig att få läsa de värdefulla reportage som Kim Wall skulle ha skrivit. Vänner och kollegor kommer för alltid att sakna en älskad röst.
Familjen Wall blir aldrig fullständig igen. Ingen domstol i världen kan ställa sådant tillrätta.
Gå till toppen