Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mozarts opera får egen tolkning i Vellinge

Efter ett halvårs arbete och repetition är teatergruppen på Frösunda Annorlunda redo att inta scenen på Kulturskolan i centrala Vellinge. De ska göra en tolkning av Mozarts opera "Trollflöjten".

Verksamheten Frösunda Annorlunda vill skapa teater tillsammans och glädja publiken i ny pjäs.Bild: Astrid Zainea
Det är några minuter kvar till premiär på Kulturskolan i Vellinge. Ridån stängs och scenlamporna släcks. Bakom scenen står laddade skådespelare och assistenter. Snart börjar föreställningen "Trollflöjten" som verksamheten Frösunda Annorlunda jobbat ihop.
– Det är nervöst, särskilt när man hör hur publiken samlas utanför, berättar Viktor Lundqvist som är en av skådespelarna.
Han är ny i gruppen. Det var efter studenten i somras som han gjorde sin praktik på Frösunda Annorlunda och fastnade för deras arbete. Men blyg är han inte – därför har han gett sig på en av huvudrollerna i den nya pjäsen.
– Jag är prins och har en turban och två tjocka guldarmband, säger han lite stolt.
Viktor Lundqvist (vänster) och Helena Holmgren spelar prins och prinsessa i föreställningen Trollflöjten - en tolkning av Mozarts opera med samma namn.Bild: Astrid Zainea
Innan teatern börjar får publiken veta att "det inte är en vanlig föreställning". Den består av människor med någon form av funktionsvariation som skapar musik, dans, konst och teater tillsammans.
– Vi har vissa som inte kan prata och behöver någon som vägleder dem in och ut på scen. Sedan har vi någon som läser upp deras repliker med, berättar Cenitha Nilsson, verksamhetschef på Frösunda Annorlunda.Bild: Astrid Zainea
Cenitha Nilsson, verksamhetschef på Frösunda Annorlunda berättar att pedagoger och assistenter sitter bakom kulisserna för att hjälpa och stötta skådespelarna. Hon säger att samspelet mellan dem är oerhört viktigt och att det stärker gruppen.
– Vi har vissa som inte kan prata och behöver någon som vägleder dem in och ut på scen. Sedan har vi någon som läser upp deras repliker med, berättar hon.
– Och att de inte pratar gör inget. Det finns ju kroppsspråk, tillägger Isak Johansson som också är skådespelare i pjäsen.
Isak Johansson spelar en av huvudrollerna, flyktingen Papageno, och berättar att han också tycker om att stå på scen. Han vill synas och använda skapandet och teatern till att inspirera andra.
– I och med att vi heter "Annorlunda" så vill jag stå på scen och få publiken att fundera på vad som gör deras dag, vad som får dem att må bra. Jag vill att de går härifrån med ett leende på läpparna, berättar Isak Johansson.
– Jag vill att de går härifrån med ett leende på läpparna, berättar Isak Johansson som spelar flyktingen Papageno.Bild: Astrid Zainea
Gå till toppen