Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Madsen döms till livstid: ”Mord av särskilt brutal karaktär”

Stående i rättssalen tog ubåtsmannen Peter Madsen emot sin dom – livstids fängelse, dansk lags strängaste straff.
– Det här är ett cyniskt och välplanerat sexuellt övergrepp och mord av särskilt brutal karaktär på en slumpvis utvald kvinna, slog rättens ordförande Anette Burkø fast.
Madsen överklagar.

Domaren Anette Burkø läste upp domen klockan 13 på onsdagen.Bild: TV2 Danmark
En ovanlig stillhet sänkte sig över rättssal 60 i Köpenhamns tingsrätt minuterna före 13 på onsdagen, denna sista rättegångsdag. I den fullsatta salen hördes bara knatter från journalisternas tangentbord.
Så kom domaren Anette Burkø in tillsammans med de två nämndemännen och angav straffet.
– Peter Langkjaer Madsen straffas med livstids fängelse, sa hon och betonade att rättens beslut var enhälligt.
Åklagare Jakob Buch-Jepsen framför det massiva mediauppbådet på onsdagen.Bild: Hussein El-alawi
Därmed höll alltså den kedja av indirekta bevis som åklagare Jakob Buch-Jepsen byggt upp under rättegången. Trots att de danska rättsläkarna inte kunde ge ett hundraprocentigt svar på hur Kim Wall dog, mer än att hon ”sannolikt” blev strypt eller fick halsen avskuren.
Problemet var att kroppsdelarna låg länge i Kögebuktens vatten innan de hittades. Och därmed har varit svåra att undersöka.
Men Kim Walls kroppsdelar uppvisade ”…skador så motbjudande att man som åklagare saknar ord”, sa Buch-Jepsen under rättegången.
Domstolen anser det också bevisat att Kim Wall blivit fastbunden av Peter Madsen innan hon dog.
Åklagaren Jakob Buch-Jepsen på en pressträff utanför byreten efter livstidsdomen.Bild: Hussein El-Alawi
– Livstid var en väntad utgång, kommenterar Jonas Carlsson, erfaren försvarsadvokat i Malmö, som följt rapporteringen och läst domstolens sammanfattning.
– Det hade utan tvekan blivit samma utfall i en svensk domstol, även om det är en förstagångsförbrytare. Det är så särdeles brutalt utfört.
– I Sverige tittar man på om det varit ett utdraget lidande för offret. Och här var hon i livet medan hon utsattes för våldet. Det är så tortyrliknande att det alldeles säkert blivit livstid även hos oss.
Per Ole Träskman, professor juridik straffrätt Lunds universitet.Bild: Kennet Ruona
Straffrättsprofessor emeritus Per Ole Träskman, Lunds universitet pekar på Madsens tidigare lögner som viktiga för utgången:
– Han har ändrat sin förklaring så många gånger. Att han till exempel höll fast vid att hon skulle ha dött av en lucka i huvudet ända fram till dess man hittade hennes huvud – utan skador – det stärker inte trovärdigheten när han nu säger att hon skulle ha dött i en olycka.
Bild: Hussein El-alawi
Madsen stod med böjt huvud vänd från åhörarna när han tog emot domen. Det gick inte att avläsa hans ansiktsuttryck. Sedan satte han sig intill sin försvarare Betina Hald Engmark och rörde inte en min under resten av förhandlingen. Blicken rakt fram, händerna knäppta på bänken. Gravallvarlig.
Teckning av Peter Madsen i rättssalen.Bild: Anne Gyrithe Sch'tt
Han och hans försvarare tog en kort paus för samråd och meddelade därpå att domen överklagas. Åklagare Jakob Buch-Jepsen begärde att Madsen ska sitta häktad med restriktioner i kontakterna med omvärlden fram till den förhandlingen.
Särskilt med hänvisning till att han enligt mentalutlåtandet är manipulativ och skulle kunna påverka vittnen. Både de som talat om hans beteende, mordförberedelser och psyke, samt de som vittnat om tekniska saker i rättegången.
Ubåtsbyggaren Peter Madsen döms av Köpenhamns byret till livstids fängelse för mord.Bild: Hussein El-alawi
Det invände advokaten emot:
– Han har suttit häktad sedan i augusti i fjor. Han har haft dåliga möjligheter att ha kontakt med andra människor. Det är ganska belastande för en enskild, argumenterade hon.
Och han kan ändå knappast påverka de ubåtsexperter eller rättsläkare som domstolen bygger sin fällande dom på, hävdade hon.
Rätten sopade undan hennes invändningar och Madsen hålls alltså fortsatt mer eller mindre isolerad vid Vestre Fængsel tills vidare.
– Vi är nöjda med rättens dom och att den har följt vår argumentation på alla punkter, sa åklagaren Jakob Buch-Jepsen på en pressträff utanför domstolen.
Ubåtsbyggaren Peter Madsen döms av Köpenhamns byret till livstids fängelse för mord.Bild: Hussein El-alawi
Försvarare Betina Hald Engmark lämnade rätten strax innan det.
– Jag och min klient är inte nöjda med domen, det blir upp till nästa instans att avgöra. Något mer har jag inte att säga just nu, var allt hon sa.
Ubåten Nautilius UC3 ska konfiskeras och förstöras, anser tingsrätten. Den kan ske först när nästa instans, Østre Landsret, behandlat ärendet.
Skadestånd dömdes ut endast till Kim Walls pojkvän, som närmast anhörig – 120 000 danska kronor. Hennes föräldrar tillerkänns ingenting, eftersom hon formellt sett hade flyttat hemifrån.
Fakta

Ubåtsfallet i korthet

Kim Wall var journalist och skulle skriva ett reportage om den danska rymdkapplöpningen. Den 10 augusti förra året följde hon med ubåtsbyggaren och raketutvecklaren Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus.

Nu är Madsen åtalad för mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden.

Dödsorsaken är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han nekar till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdelarna i havet.

Rättegången omfattar totalt tolv dagar med pläderingar den 23 april och meddelande av dom den 25 april. (TT)

Läs också Med journalisten Kim Wall berövades vi också de ännu oskrivna berättelserna

Så var vår direktrapportering från Köpenhamn

Gå till toppen