Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Språkplikt skärper kommunernas kamp om sfi-lärarna

Skånes kommuner slåss med näbbar och klor om de behöriga sfi-lärarna. Just nu söker Malmö ett 80-tal legitimerade sfi-lärare. På Arbetsförmedlingens platsbank finns ett 20-tal skånska sfi-tjänster. På olika jobbsajter annonseras ytterligare ett 50-tal tjänster ut.

Nyanlända lär sig svenska på sfi genom att titta på och prata om svenska filmer.Bild: Fredrik Sandberg/TT
– Det är lärarbrist i Sverige. Det är svårt att få tag på lärare. Och att få den speciella kompetens som legitimerade sfi-lärare har är ännu svårare, säger Charlotta Brunkhorst på rekryteringsbolaget Veterankraft.
Hon har hittills fått ett svar på sin platsannons om en deltidstjänst som sfi-lärare i Lund.
Bland de som söker skånska sfi-lärare finns även företag som Everystep, Merit Utbildning, Clockwork Skolbemanning, Alphace Coaching, Eductus och Hermods.
Hermods söker personal trots att bolaget är på väg att förlora uppdraget som entreprenör för sfi-undervisningen i Malmö.
"Du kommer att arbeta enligt Hermods pedagogiska modell som vi ständigt utvecklar och förbättrar. Vi ser gärna att du arbetar dialoginriktat", heter det i Hermods platsannons.
Bland kommuner som annonserar efter sfi-lärare märks Osby, Kristianstad, Helsingborg, Lund, Burlöv och Perstorp.
"Vi lyssnar, hjälps åt och jobbar för att dra åt samma håll. Här finns möjligheterna för dig som vill skapa, bygga, förändra, uppleva och utvecklas," heter det i Helsingborgs sfi-annonser.
– Det är svårt att hitta behöriga sfi-lärare. Men min upplevelse är att det lättat något sedan 2016, säger Eva Linnér, biträdande rektor vid Komvux i Helsingborg.
– Då var det huggsexa om sfi-lärarna. Folk skrev på ett anställningskontrakt, fortsatte söka och bröt senare kontraktet. Fullt så illa är det inte längre, säger hon.
Perstorp har redan fått napp på sin sfi-annons.
– Vi har hittills sju sökande till två tjänster, säger Lisbeth Reimers, sfi-rektor i Perstorp.
– Men en av de sökande är från Vilhelmina. Är han verkligen intresserad att flytta till Perstorp? Och hälften av de övriga sex är obehöriga.
Enligt henne fungerar det bra för Perstorps 130 sfi-elever att få en obehörig lärare. Det är värre för lärarkollegerna, som måste stötta en nyanställd lärare som inte har legitimation.
– Det belastar hela skolan när man inte får behörig personal, säger hon.
Enligt flera av lärarrekryterarna lär efterfrågan på behöriga sfi-lärare öka sedan Socialdemokraterna gjort klart att den som inte går på sfi inte heller ska ha rätt till försörjningsstöd. Dessutom vill flera partier erbjuda sfi-studier även till dem som sedan länge står långt från arbetsmarknaden.
I Malmö vill kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) göra arbetslösa Malmöbor "anställningsbara" med hjälp av sfi-studier. Enligt beräkningar från 2016 uppbär 1 390 Malmöbor försörjningsstöd därför att de är arbetslösa på grund av bristande kunskaper i svenska.
– Det är elva procent av alla Malmöbor med försörjningsstöd. Det är alldeles för många. De ska absolut inte vara i en sådan situation för länge, säger hon.
Malmö har i dagsläget stora problem med sfi-undervisningen. Kommunen ska ta över den sfi-undervisning som bedrivits av företagen Hermods och Astar. Därför väntas köerna till sfi växa under en period. Förhoppningen är dock att ingen ska vänta längre än tre månader – den lagstadgade gränsen för hur långa sfi-köerna får vara.
Malmö inleder nu en bred rekrytering av ett 80-tal sfi-lärare. Den skapar farhågor i andra skånska kommuner.
– Malmö söker väldigt många lärare. Förhoppningsvis är det få sfi-lärare som vill pendla till Malmö från Nordvästskåne, säger Eva Linnér på Komvux Helsingborg.
Gå till toppen