Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Staffanstorps politiker vill hjälpa Lund att växa

Lund ska växa och vill expandera över Staffanstorps kommungräns. Staffanstorpspolitikerna är positiva till att exploatera marken kring nya stationen Lund Södra – så länge Höje å och de öppna landskapen värnas.

I ett första skede handlar det om att exploatera marken närmast järnvägen, men senare kan hela området från Trolleberg i väster till E22 i öster bli aktuellt.
Vad som ska hända med området runt den nya pågatågsstationen Lund Södra är något som tjänstemän och politiker i Lunds och Staffanstorps kommun diskuterat det senaste halvåret. Området sträcker sig över Höje å och Staffanstorps kommungräns.
När länsstyrelsen meddelade att det var dags för Staffanstorps kommun att förnya översiktsplanen var detta ett område som pekades ut och man arbetar nu med att ta fram en fördjupad översiktsplan för området kring Flackarp
– Vi måste förhålla oss till stationen och området inom ungefär 1,5 km radie från den, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M).
Han har tillsammans med representanter från sitt eget parti, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna deltagit i diskussionerna med Lunds kommun där grundfrågan varit vilka värden som är viktigast att förhålla sig till.
– Där har Höje å såklart varit ett väldigt stort värde både utifrån att det fungerar som en rekreationsmiljö, men också erbjuder en biologisk mångfaldsflora.
– Jag utesluter inte att man bygger där. Men det måste ske på premisser så att man fortsättningsvis kan bevara och i den bästa av världar förstärka Höje å och dess dragningskraft och värden ännu mer.
Christian Sonesson kan inte kommentera partiets inställning till hur byggnationen kring Lund Södra ska se ut i nuläget. ”Jag tror det handlar om ganska lång tid innan man kan svara på frågan om vad som ska byggas där”, säger han.Bild: Ingemar D Kristiansen
Oppositionsrådet Pierre Sjöström (S) är positiv till att det kan byggas bostäder inom det utpekade området.
– Så länge det är ett stationära läge tycker jag att det är intressant. Sedan tycker jag också att det är viktigt att man håller lite på de öppna landskapen mellan Hjärup och Lund.
Staffanstorps stadsarkitekt, Thomas Lexén, har tidigare sagt till Sydsvenskan att det inte kommer att bli några villamattor i området. Men Christian Sonesson drar inte samma slutsats.
– Det är alldeles för tidigt att säga, något sådant ställningstagande har vi inte tagit alls.
Pierre Sjöström har en betydligt tydligare bild av vad han vill se för typ av bebyggelse.
– Jag tycker att att man ska bygga lite på höjden så att man utnyttjar marken optimalt. Jag ser inte villabebyggelse där utan mer koncentrerad bebyggelse. Jag tror att tiderna när vi kunde utnyttja jordbruksmark till villamattor är förbi.
Pierre Sjöström vill bygga på höjden och helst ser han att det blir hyresrätter vid den nya pågatågsstationen. ”Det är tio år sedan man byggde en hyresrätt i Staffanstorps kommun och vi har ett skriande behov”, säger han.Bild: Albin Brönmark
När det nya området tar form är tanken att Lunds och Staffanstorps kommun ska samarbeta om allt från fritid, skolor och naturvärden till servicefunktioner och infrastruktur och på sikt även sådant som sophämtning och kollektivtrafik. Något som välkomnas av Pierre Sjöström.
– Det vi kan göra tillsammans gör vi billigare tillsammans. Ibland behöver man inte bygga dubbla funktioner så visst finns det synergieffekter av att man bygger nära varandras kommungränser.
Finns det några risker med att bygga nära gränsen?
– Nej, jag ser faktiskt inte några större risker. För mig är det inte en risk att en medborgare i Staffanstorp väljer att gå i skolan i Lund eller tvärtom. Jag ser det snarare som en möjlighet.
Läs också Lund ska växa – i Staffanstorp
Läs också Byggplanerna kring Höje å splittrar Lundapolitikerna
Christian Sonesson menar att samarbeten av den här typen redan existerar mellan kommunerna och ser inte de framtida planerna som revolutionerande.
– Vi har ett fritt skolval och du kan lista dig på vilken primärvårdsmottagning du vill. Detta skulle vara ohållbart utan en gränslös planering.
Den fördjupade översiktsplanen ska ut på samråd i höst.
Gå till toppen