Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Attentaten i Köpenhamn blir film

Terrorattacken i Köpenhamn blir till film med premiär nästa vår. Arkivbild.Bild: Anders Wiklund/TT
Köpenhamn skakades den 14 februari 2015 av två terrorattentat. Nu säger regissören Ole Christian Madsen till danska Politiken att han gör film av händelseförloppet med premiär på vita duken redan nästa vår.
– Vi lever i en accelererande era, och mängden information och det ständiga och globala nyhetsflödet påverkar vår erfarenhet av tid. Tiden är mogen för filmen, och händelser behandlas ständigt vidare i vår förståelse av världen, säger han till tidningen.
Terroristen Omar Abdel Hamid el-Hussein slog till vid två tillfällen under samma dygn. Det första mot kulturhuset Krudttønden där konstnären Lars Vilks planerade att framträda – och det andra utanför en synagoga i centrala Köpenhamn där en vakt sköts ihjäl.
Under attacken på kulturhuset dog Ole Christian Madsens kollega, filmaren Finn Nørgaard, vilket gör att filmprojektet ligger regissören extra varmt om hjärtat.
– Det gick inte lång tid efter händelsen tills jag bestämde mig för att jag ville skapa filmen, säger Ole Christian Madsen om beslutet.
Gå till toppen