Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Ulf Kristersson sågar Annie Lööfs beslut om ensamkommande

Moderatledaren Ulf Kristersson sågar brutalt Centerns ja till gymnasielagen för ensamkommande.
I ett inlägg på Facebook lovar Kristersson att Annie Lööf inte ska få något som helst inflytande över en alliansregerings migrationspolitik.

Annie LööfBild: Janerik Henriksson/TT
På tisdagen meddelade Annie Lööf efter lång tvekan att Centern säger ja till regeringens lagförslag om att ge 9 000 ungdomar, de flesta från Afghanistan, chans att få stanna i Sverige för att gå gymnasiet.
Läs mer: 150 gymnasieelever i Malmö vet inte om de får stanna i Sverige: ”Jag sitter hela nätterna och bara tänker”
Förslaget har sågats av Lagrådet för att det sätter rättssäkerheten i migrationspolitiken ur spel.
Tre allianspartier – M, L och KD – samt SD säger nej till förslaget. Men med Centerns stöd går det igenom i riksdagen.
Centerns ställningstagande splittrar alliansen. Och nu skriver M-ledaren ett långt inlägg på Facebook där han försöker minimera skadeverkningarna.
"Nu får i praktiken Miljöpartiet styra denna del av regeringens migrationspolitik, och Centern väljer att göra den till sin. Centerns beslut är deras och ansvaret för konsekvenserna ligger hos dem", skriver Kristersson.
Och vidare:
"Och av samma skäl som jag och Moderaterna naturligtvis aldrig skulle bilda eller ingå i en regering som inte klarar av uppgiften att föra en vettig ekonomisk politik, så kommer vi naturligtvis inte heller bilda en regering som inte kan föra en ansvarsfull migrations- och integrationspolitik. Detta är inget hot, det är tvärtom ett löfte. En röst på Moderaterna är alltså inte en röst på Centerns migrationspolitik."
Ulf Kristerssons budskap är glasklart: Om han får chansen att bilda regering efter valet den 9 september ska Annie Lööf inte får något inflytande över migrationspolitiken.
Gå till toppen