Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

19-åring gripen för bomben mot polishuset i Helsingborg

En 19-årig man från Helsingborg misstänks för sprängningen av polishuset i Helsingborg i höstas. Mannen är en av de elva som de senaste dagarna häktats efter en polisrazzia på Drottninghög.

Så här såg entrén till polishuset ut efter sprängdådet den 18 oktober i fjol.Bild: Sven-Erik Svensson
Den 19-årige helsingborgaren är trots sin ungdom sedan flera år välkänd av polisen. Han har figurerat i en utredning om mordförsök och är dömd för bland annat grovt vapenbrott sedan polisen hittat en skarpladdad pistol i hans jackficka.
Socialtjänsten fick upp ögonen för den idag 19-årige mannen redan när han var 13 år då farhågor väcktes om hans missbruk och kriminalitet.
Nu misstänks han vara identisk med den man som natten till den 18 oktober förra året placerade en sprängladdning vid polishusets entré. Ingen person kom till skada men polishuset fick kraftiga skador. Många rutor på husets bottenvåningen krossades. Även huset mittemot fick omfattande skador.
19-åringen är också misstänkt för grovt narkotikabrott. Han är en av elva personer som häktats de senaste dagarna i en utredning om omfattande narkotikahantering, efter ett stort tillslag på Drottninghög i tisdags morse.
Tommy Lindén, chef för polisens utredningssektion, bekräftar att en man delgivits misstanke om sprängningen av polishuset. Brottet rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse.
– Så är det, säger Tommy Lindén, som i övrigt hänvisar till en presskonferens som polisen ska hålla under fredagsförmiddagen.
Sven Holgersson, lokalpolisområdeschef i Helsingborg, hänvisar också till presskonferensen.
Men hur har det varit att arbeta i Helsingborgs polishus efter sprängdådet?
– Vi i polisen måste fortsätta vårt arbete vad som än händer. Vi lever i en rättsstat och skulle polisen backa, backar även förtroendet för myndigheten, säger han.
Fredrik Brokopp är ordförande i den fackliga organisationen Polisförbundet Nordvästra Skåne. Han talar om att det varit en tuff tid för polisen.
– Det var ansträngt under hösten. Först sprängningen i Helsingborg och sedan händelsen i Västerås där någon sköt mot en kollegas hem. Men sedan tycker jag att vi hitta former där skyddsorganisationen här bjudit in oss att vara delaktiga i återuppbyggnaden av polishuset och andra åtgärder.
Att det nu finns en misstänkt för sprängningen vad betyder det för poliserna som arbetar här?
– Som medarbetare och facklig företrädare är jag nöjd, stolt och glad att vi kommit så här långt. Sedan ska man förstås vara medveten om att det rör sig om en misstanke och det är en bra bit kvar till att någon är fälld. Men det sänder viktiga signaler till såväl den som utfört sprängningen och andra kriminella – men också internt, att polisen gett sig f–n på att reda upp det här, säger han.
19-åringens försvarsadvokat Byron Törnström ville inte ge några kommentar under torsdagen.
– Det finns jättemycket att säga men inte just nu, låter han meddela.
Gå till toppen