Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så ska skånsk hästnäring växa

Det finns fler hästar än kor i Sverige och nästan 60 000 av hästarna finns i Skåne. Nu samordnar den skånska hästnäringen sig för första gången – med nya företag och nya jobb på landsbygden som mål.

Fadista do Regato är en av de hästar som övervakas av det skånska företaget Hoofsteps system.Bild: Jenny Leyman
– Jag hoppas att hästnäringen ses som en näring likväl som besöksnäringen om fem år. Det finns en stor outnyttjad potential, säger Annethe Yng, verksamhetsledare för Hästen i Skåne och ansvarig för strategin.
Strategin är ett helt nytt gemensamt initiativ från den skånska hästnäringen. Den är inspirerad av en skånska Livsmedelsstrategin och har liksom denna fått stöd av Region Skåne. Arbetet började när Annethe Yng tog över Hästen i Skåne och upptäckte att det inte fanns någon naturlig mötesplats för kunskapsöverföring och nätverkande.
Före sommaren ska sex projektledare tillsättas. Dessa ska bland annat stärka hästföretagandet och öka sysselsättningen, främja innovationer och entreprenörskap samt öka inflytandet för skånsk hästnäring inom regional och kommunal utveckling. Hästrundan på Österlen som genomförs i juni är inspirerad av konstrundan och ett konkret exempel på vad samarbete kan ge.
Annethe Yng är verksamhetsledare för Hästen i Skåne.Bild: Hans Wachner
– Vår roll är att underlätta nya initiativ och hålla glöden uppe, ibland hjälpa till med finansiering och nätverk, säger Annethe Yng.
Hon planerar även för ett mentorprogram inspirerat av hur man jobbar på inkubatorer.
– Hästnäring kan vara så mycket. Företaget Hoofstep har utvecklat ett smart system för övervakning av hästar, det kan vara turistanknutet eller ligga nära materialforskning. Vi använder mycket läder av tradition, men det är inte optimalt när man behöver tvätta ofta.
Hästen i Skåne är också engagerade i att få fram forskningsbaserad evidens för att hästunderstödd terapi ger samhällsekonomiska vinster.
Peder Fredricson på hästen H&M All In under Falsterbo Grand Prix 2017.Bild: Emil Langvad/TT
– Hästen är betydelsefull för människor. Den kan göra mer samhällsnytta om den får ta mer plats i vår urbana livsstil. Jag drömmer om en hästled, som pilgrimsleden till Santiago de Compostela i norra Spanien. Den går in och ut ur byarna. Hästleden kan gå mellan Kungsgårdarna från Borgeby till Lunds domkyrka, vidare via Dalby till Ystad.
Den gemensamma strategin är i sig en kraft mot svårigheterna i hästnäringen. De ligger nämligen i att näringen består av flera olika branscher med liten erfarenhet av att samverka. Olika inriktningar lyder dessutom under flera lagar och regler som i vissa fall är kontraproduktiva.
Fakta

Hästen i Skåne

• Hästen i Skåne, HiS, är en paraplyorganisation som arbetar för utveckling av skånsk hästnäring.

• HiS har medlemmar inom både offentlig, privat och ideell sektor

• Hästnäringens Nationella Stiftelse, Region Skåne, Flyinge AB och Jägersro Trav & Galopp har finansierat strategiarbetet som Hästen i Skåne driver.

Fakta

Skånsk hästnäring

• I Skåne, som är en av landets hästtätaste regioner, finns 58 100 hästar, 117 klubbar och föreningar, varav runt 40 bedriver ridskola, 20 000 enskilda medlemmar och minst lika många människor till som har daglig kontakt med hästen, enligt Skånes Ridsportförbund 2017.

• Skånsk hästnäring ger enligt Skånes Ridsportförbund upphov till en samhällsekonomisk omsättning på totalt runt 3,8 miljarder kronor per år, 1 800 avlönade heltidsarbeten och cirka 5 000 helårsarbetstillfällen.

• I Skåne finns trav- och galoppbanan Jägersro med runt 260 tränare. Banan besöks årligen av fler än 130 000 besökare.

• Falsterbo Horse Show är branschens största evenemang i regionens med nästan 1 000 hästar, nästan lika många funktionärer och närmare 90 000 besökare.

• I Skåne finns 600 aktiva uppfödare, vilket gör landskapet till den största uppfödaregionen i landet med 45 hästar per 1 000 invånare.

Gå till toppen